дом Политика Катя Матева блокирала 17 хил. молби за гражданство

Катя Матева блокирала 17 хил. молби за гражданство

185
0
ДЯЛ

Дисциплинарно производство срещу Катя Матева като шеф на дирекция „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието е образувано заради блокирани 17 хил. молби за българско гражданство. Това обяви Мария Павлова, бивш служебен министър в кабинета „Герджиков” . Тези 17 хил. молби са се натрупали в периода 2013 – 2016 г. и по тях въобще не са образувани преписки, уточни Павлова.
В интервю Катя Матева обяви, че има доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство. Тя се оплака от натиск и обяви, че не е била запозната с мотивите за дисциплинарното производство срещу нея. По думите й няма и наказателно производство срещу нея.
Мария Павлова уточни, че когато е поела поста служебен министър на правосъдието на 27 януари 2017 г., Матева е била в болничен и този болничен е бил продължен, докато Цецка Цачева е поела поста в началото на май. Не зная дали е имало натиск върху нея, тя не пожела да се срещне с мен, уточни бившият правосъден министър.
Матева отказала да се запознае и с резултатите от проверката по дисциплинарното производство. Павлова допълни, че има и образувано наказателно производство за престъпление по служба срещу бившия шеф на дирекция „Българско гражданство”.
Мария Павлова е заварила и много лоша организация на работата в дирекцията – километрични опашки и работа от понеделник до четвъртък до обяд. По думите й тези 17 хил. блокирани молби още не са придвижени въпреки промените в организацията на работата.