дом Свят Какво се пита? Гърците са озадачени от въпроса със 74 думи на...

Какво се пита? Гърците са озадачени от въпроса със 74 думи на референдума

295
0
ДЯЛ

Гръцките гласоподаватели, които ще се изправят днес пред съдбовен, който може да се окаже решаващ за бъдещето на страната в Европа, са силно озадачени от объркващата формулировка на бюлетината. Близо 10 милиона гърци ще отидат днес до избирателните урни, за да кажат „да” или „не” на мерките за сурови икономии, предлагани в замяна на спасителната програма от международните кредитори. Мнозина от тях обаче са озадачени от странната формулировка на съдбовния въпрос, състоящ се от 74думи, който пита: „Трябва ли проекта на сделката, предложена от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд пред Еврогрупата на 25 юни 2015 година, съдържащ две части, които заедно формират единно предложение, да бъде приета? Първият документ се нарича „Реформи за завършване на настоящата програма и след това”, а вторият „Предварителен анализ на устойчивостта на дълга”, отбелязва Блиц.

Твърде сложния въпрос бе разкритикуван от критиците като „объркващ” и „твърде технически”. Референдумът бе обявен изненадващо от Ципрас след пет месеца на преговори на 26 юни. Той бе организиран само за 9 дни и на него гърците трябва да отговорят, дали са съгласни със сделката,предлагана от европейските правителства, ЕС и МВФ. Кредиторите на страната предлагат реформи в замяна на удължаването на спасителната програма до ноември.

Европейските лидери вече заявиха, че победа на „не-то ще означава, че Гърция е гласувала за отказ от еврото, или най-малкото за скок в неизвестното, което може да навреди на връзките на страната с еврозоната. Победа на „да”-то пък ще нанесе силен удар по имиджа на правителството и ще подкопае неговата легитимност. Финансовият министър Янис Варуфакис вече заяви, че ако лагерът „да” спечели на референдума, той ще подаде оставка.

Според гръцкото правителство, ако гърците гласуват с „не”на референдума, това ще укрепи позициите на Атина на масата за преговори и ще доведе до по-изгодна сделка.

Последният референдум в Гърция се състоя преди 41 години. Тогава гърците отхвърлиха монархията. „Разбирам като цяло въпроса, но той остава неясен, защото ние не знаем последствията, ако гласуваме с „не”, нито пък знаем дали то означава излизане от еврозоната”, казва 19-годишният Янис Куцувелис. „Тоест, не знам в края на краищата, кое от двете – „да” или „не” – означава връщане към драхмата. Ще гледам много телевизия и ще слушам новините по радио, но за мен наистина ще е супер трудно да разбера какво наистина означава това”, добавя той.

„Не съм много информиран и не съм много навътре в нещата, затова ми е трудно да разбера въпроса. Но последните няколко години в Гърция бяха много трудни за хората, затова ще гласувам с „не””, казва на свой ред 46-годишният Стратос Харвис. „Трудно е за някой, който не е в течение на нещата. Въпросите са сложни, защото заради начина по който те са написани, много хора няма да ги разберат. Трябва да сте учили икономика”, добавя той.

Други пък не са съгласни с тези мнения и твърдят, че въпросът е разбираем. „Не мисля, че въпросът е труден за разбиране по начина, по който е зададен. За мен въпросът е ясен. Най-малкото аз разбира въпроса и мисля, че всички го разбират”, казва 46-годишната Катерина Бакола.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!