дом Свят Испания остави в затвора четирима каталунски политици

Испания остави в затвора четирима каталунски политици

245
0
ДЯЛ

Върховният съд на Испания остави в затвора 4 каталунски политици, докато не бъде приключено разследването на ролята им в обявяването на независимост на областта

 

Съдията от испанския Върховен съд Пабло Ларена постанови да бъдат оставени под стража сваленият вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас и още трима обвиняеми във връзка с опита за отцепване на автономната област.

В затвора ще останат, освен Жункерас, бившият председател на съвета за вътрешни работи на Каталуния Жоаким Форн, а също така Жорди Санчес и Жорди Куишарт, председатели на сепаратистките организации „Каталунско национално събрание“ и „Омниум културал“. Съдът мотивира това решение с „риск от рецидив“.

Шестима други задържани ще бъдат освободени под гаранция – 100 000 евро за всекиго.

Белгийски съд решава днес и съдбата на каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон.

Карлес Пучдемон да остане в Белгия до края на изборите в Каталуния, които ще се проведат на 21 декември – за това настоя адвокатът на сваления каталунски лидер. В родината си Пучдемон е обвинен в измяна и противодържавна дейност. Ако бъде признат за виновен, може да получи 30-годишна присъда.

Решението  се очаква часове преди началото на предизборната кампания за регионалните избори в Каталуния. Стартът на кампанията е в полунощ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!