дом Общество Има риск от изчезване на средната класа

Има риск от изчезване на средната класа

262
0
ДЯЛ

Има риск от изчезване на средната класа. Такова мнение изрази Любослав Костов, икономист на КНСБ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Макар през 2017 г. да се забелязва двуцифрен ръст на работните заплати, определено има още какво да се желае. Изхождаме от ниска база, имаме още много да наваксваме. Ако трябва да сме честни, българските заплати по стандартна покупателна способност или това, което можем да си купим с парите, които получаваме, през 2015 едва достигнахме стандарта си от 1990. Може да кажем, че последните три години реално наваксваме онзи темп на производителност, който регистрирахме след социализма, след 1989“, коментира експертът.

Според него проблемът е по-скоро социален и е в преразпределянето на произведената добавена стойност.

„ЕК в последния си доклад преди един месец каза, че България е лидер в ЕС по основни макроикономически индикатори – икономически растеж, държавен дълг, дефицит, добавена стойност, коефициент на безработицата и т.н. Обаче в същото време всички онези показатели, които не регистрираме, са социални – риск от социално изключване, интеграция на малцинствата, и т.н“, допълни Костов.

Явно българите произвеждат, но преразпределянето между труда и капитала все още не се осъществява по начин, който да достига тази добавена стойност за всички, коментира икономистът.