дом Общество Изтеглиха от пазара спанак примесен с татул

Изтеглиха от пазара спанак примесен с татул

305
0
ДЯЛ

БАБХ спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от отровното растение татул, съобщиха от агенцията.
Става дума за опаковки от 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив и продаван поне на две места – във верига магазини с обект в Костинброд и в хипермаркет в Търговище (от БАБХ не дават данни за имената на търговските обекти – б.р.). Става дума за продукция от село Златитрап.
Сигналът от Търговище се отнася за семейство, консумирали храна приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. Настанени са в болница.
От Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул. В магазина в Търговище инспекторите действително са открили „единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак (предполагаеми единични растения татул)”.
При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по Закона за храните. Продукцията му се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Цялото количество в производствения обект е спряно от реализация, уведомени са и търговците. Общо са иззети близо 2 тона продукция. Земеделският производител няма логично обяснение как листата от татул са попаднали в пакетите със спанака.
„Вчера бяха тук от регионалната инспекция по растителна защита, правиха обследване на целия посев, не успяха да открият никакво заплевяване от татул, нито в лехите, нито в междуредието, нито в покрайнините на самото поле”, обясни за bTV Ивайло Малджански – земеделски производител. Тепърва ще се изяснява дали наистина става въпрос за татул и по какъв начин той е попаднал при спанака.
БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.