ilkosemerdjiev

Здравната система е в нормативен хаос, пръстовият идентификатор увеличава разходите на касата, твърди служебният министър Семерджиев

Здравната система е в голям нормативен хаос, в какъвто никога досега не е била. Това обяви служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев по повод работата на предшественика му на поста Петър Москов.

На първата си пресконференция след встъпването си в длъжност Семерджиев обяви, че настоящото ръководство на министерството е категорично против пръстовия отпечатък като вход за болници, аптеки и поликлиники. Оказва се, че вместо да спести средства, при въвеждането си идентификаторът е увеличил разходите на касата с милиони левове. „Електронната здравна карта трябва да смени пръстовия идентификатор в болниците, въведен през октомври“, посочи Илко Семерджиев.

„Пръстовият отпечатък не се използва никъде в Европа и ограничава свободното движение на хора“, заяви здравният министър. „Не е вярно, че пести пари“. Семерджиев е поискал данни от НЗОК и оттам са отчели, че разходът за здраве е увеличен със 115 000 лв.

„Чувам, че през януари се пестят по 1 млн. лв. на месец. Данните на финансовото министерство сочат, че в бюджета на касата се очакват към 260 млн. лв. дефицит“, каза още д-р Семерджиев.

(1) Comment

  1. Анонимен

    Пълна лъжа.Парите са повече, но пациентите са истински ,но с 30 ПРОЦЕНТА ПО МАЛКО. Значи преди е имало фиктивни пациенти.Не се пестят пари ,А СЕ СПИРАТ КРАЖБИТЕ. Въведете здравна карта,но с друга система ,но да останат и пръстовите отпечатаци със своята система ,за да има двойно осигуряване.Просто спрете кражбите ,а не само да джавкате.Който не давал пари на лекар ,само той може да дрънка глупости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>