дом Политика Здравната система е в нормативен хаос, пръстовият идентификатор увеличава разходите на касата,...

Здравната система е в нормативен хаос, пръстовият идентификатор увеличава разходите на касата, твърди служебният министър Семерджиев

281
1
ДЯЛ

Здравната система е в голям нормативен хаос, в какъвто никога досега не е била. Това обяви служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев по повод работата на предшественика му на поста Петър Москов.

На първата си пресконференция след встъпването си в длъжност Семерджиев обяви, че настоящото ръководство на министерството е категорично против пръстовия отпечатък като вход за болници, аптеки и поликлиники. Оказва се, че вместо да спести средства, при въвеждането си идентификаторът е увеличил разходите на касата с милиони левове. „Електронната здравна карта трябва да смени пръстовия идентификатор в болниците, въведен през октомври“, посочи Илко Семерджиев.

„Пръстовият отпечатък не се използва никъде в Европа и ограничава свободното движение на хора“, заяви здравният министър. „Не е вярно, че пести пари“. Семерджиев е поискал данни от НЗОК и оттам са отчели, че разходът за здраве е увеличен със 115 000 лв.

„Чувам, че през януари се пестят по 1 млн. лв. на месец. Данните на финансовото министерство сочат, че в бюджета на касата се очакват към 260 млн. лв. дефицит“, каза още д-р Семерджиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!