дом Без категория За първи път у нас: Демонстрираха как ще можем да гласуваме онлайн

За първи път у нас: Демонстрираха как ще можем да гласуваме онлайн

311
0
ДЯЛ

Първа демонстрация на гласуване в интернет бе проведена у нас. Пред политици и експерти в сферата на технологиите Централната избирателна комисия показа как можем да гласуваме дистанционно, предава Нова телевизия.

За симулацията получаваме електронна карта и ПИН код. С тях се регистрираме в сайта на вота. Избираме партия и преференция. След това потвърждаваме своя избор.

Системата ни генерира QR код, с който можем да проверим своя избор. Това се прави на алтернативно устройство. Тоест, ако евентуално компютърът е заразен с вирус, телефонът на практика е друго устройство, което е чисто от вируси.

Десислава Атанасова бе сред първите политици, които изпробваха електронното гласуване.

„За първи път виждам системата и като гледам, става в рамките на минута”, коментира тя.

„Изискването беше гласуването да е до 5 минути за всеки избирател. Системата е съобразена и в това отношение със закона”, заяви Камелия Нейкова от ЦИК.

Първи впечатления и препоръки от IT експерта Иво Мирчев.

„Функционално нещата изглеждат добре. Но трябва да се намалят стъпките и интерфейсът да стане по-разбираем за гласоподавателите”, заяви той.

В този случай сигурността на вота се гарантира от електронен подпис. Друг вариант е това да става чрез система от пароли, които обаче ще трябва да се получават лично.

„Тоест тези милион българи по света ще трябва да дойдат в България да си получат пиновете”, обясни проф. Михаил Константинов от Българската асоциация по изборни системи.

Съвсем реална е и опасността хакери да проникнат в системата.

„Много хора имат интерес да я атакуват, като да речем я направят недостъпна по време на гласуването или по време на регистрацията”, обясни Александър Станев от „Информационно обслужване” АД.

Още следващата година предстои системата да се изпробва експериментално по време на някой от частичните избори за местна власт. Ако се окаже достатъчно надеждна, ще можем да гласуваме онлайн на евровота през 2019 година.