дом Общество Забраняват и пушенето на наргилета на обществено място

Забраняват и пушенето на наргилета на обществено място

235
0
ДЯЛ

След цигарите и пушенето на наргиле на обществено място ще бъде забранено. Такива промени в Закона за здравето са на обществено обсъждане в следващия месец до началото на есенната сесия на парламента.

Забранява се и предлагането на наргиле на непълнолетни, като се развенчава рекламирането му, че то е безвредно. При нарушение следва затваряне на заведенията за месец, ако повече от два пъти хванат в тях пушачи.

Освен наргилето, ще бъдат забранени предлагането и продажбата и на електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, течности, съдържащи никотин и други изделия за пушене, различни от тютюневите.

Ще се затегнат и санкциите за собствениците на заведения, които нарушават правилата. Отговорни за пушенето на закрито в заведения вече ще са самите съдържатели, защото са допуснали да се погази законът на техен терен. Освен това при повторно пренебрегване на забраните, инспекторите ще могат да затварят бара за един месец.

Глобите остават от 300 до 5000 при първо провинение и от 500 до 10 000 при второ за собствениците на заведения. Разширява се кръгът на контролните органи, които ще следят за спазване на правилата и налагането на глоби.

Наред с държавните здравни инспектори от РЗИ-ата, ще се включват и контролните органи на инспекцията по труда, областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и 1 до 3-ма души, упълномощени от кметовете на общините.

Според вносителя, здравното министерство, пушенето на наргиле е дори по-вредно за здравето ни, отколкото цигарата. Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето, се казва в мотивите на авторите.

Те обясняват и научно в какво се състои по-голямата опасност за организма, особено като се има предвид, че модата по заведенията вкара наргиле в устата буквално на деца.

За разлика от пушенето на цигара, при пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето на потребителя, тъй като експозицията на организма на токсичната смес е много по-голяма от експозицията при пушене на цигара – до няколко десетки пъти повече, посочват вносителите от МЗ.

Срокът за общественото обсъждане на законопроекта е 5 септември 2018 г., а лятото е сезонът, когато пушенето на наргиле е особено популярно по баровете край морето.