Жълт код в половин България

Облачно и дъждовно време очакваме днес. Валежите ще са по-интензивни следобед в Западна и Централна България и ще са придружени с гръмотевици. Вятърът

Облачно и дъждовно време очакваме днес. Валежите ще са по-интензивни следобед в Западна и Централна България и ще са придружени с гръмотевици. Вятърът ще е със скорост до 20-30 километра в час, малко по-силен в централните райони на Южна България, но тенденцията е да отслабва. Температурите през деня – в интервала 18-25 градуса.
Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е в сила за 13 области у нас. Количествата дъжд за денонощието на някои места ще достигнат 25-30 литра на квадратен метър за денонощието.
В следващите 48 часа по-значителен риск от възникване на поройни наводнения има по поречията на река Златна Панега, в басейна на река Вит, реките Владайска, Слатинска и Перловска около София, по поречието на река Тополница и в горното течение на Струма, съобщава Нова телевизия.
Облачно ще е и в планините с ниска видимост по високите места. В ниското ще вали дъжд, а над 2000 метра сняг. Дневните температури навсякъде са с положителни стойности. Вятърът ще е със скорост 40-50 километра в час, като в хода на деня ще отслабва. По Черноморието – облачно със слаби превалявания. Дневните температури – по-ниски от другите райони в страната – между 15 и 18 градуса.
Балканите продължават да са под влиянието на зона с ниско атмосферно налягане, което определя неустойчиво време до края на седмицата. Очакваме в четвъртък и петък по-значителни валежи с гръмотевици в следобедните часове в централна и западна България, а в събота – на изток. Дневните температури в края на седмицата и в началото на новата ще се повишат до летни стойности – около 30 градуса.