Ескалацията на напрежението в Сирия е невиждано от Втората световна война

Това, което се случи снощи в ООН, вече ясно показва, че са изчерпани всички дипломатически усилия за изпращането на международна инспекция в Сирия,

Това, което се случи снощи в ООН, вече ясно показва, че са изчерпани всички дипломатически усилия за изпращането на международна инспекция в Сирия, която да разследва използването на химическо оръжие.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ иракският журналист Мохамед Халаф, който коментира темата за нарастващото напрежение в Сирия. „До 72 часа трябва да очакваме силен удар от страна на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия. За мен е сигурно, че Башар Асад използва химическо оръжие. Затова има доста знаци и Асад си помисли, че пак ще остане ненаказан. Русия също е знаела за използването на химическо оръжие, защото в Москва са много ядосани от последните западни санкции. Сирийската война вече не е регионална, а световна“, разкри Халаф.

Заедно с него гост беше и депутатът Славчо Велков. „Не мога да твърдя уверено кой е автор на химическите атаки в Сирия. С увереност мога да кажа, че светът никога не е попадал в толкова голяма ескалация на напрежението от ракетната криза през 1962 година. Локалният конфликт в Сирия се превърна в един голям геостратегически такъв. Има възможност в Сирия да се използват нови оръжия, както от страна на САЩ, така и уменията на сирийската противовъздушна отбрана. В Сирия има руски бази. Ако недай си Боже, има поразени руски цели, може да очакваме един много непредвидим конфликт. Дано не се стига до конфликт между тези две велики сили, защото последствията могат да бъдат непредвидими“, заключи експертът.

Мнение по темата изказа и историкът д-р Ибрахим Чънар. „За мен този период също е свързан с такава ескалация на напрежението, каквато не сме виждали от Втората световна война. Много ми се иска да не се стига до нещо сериозно, но не съм оптимист. В Сирия говорим за свръхоръжия. Не искам да си представям какво може да се случи, ако този конфликт се развихри. Крайно време е ООН да се намеси решително, защото този конфликт вече е световен“, каза той.