дом Свят Ердоган: Ще пресушим изворите на заплаха в Сирия и Ирак

Ердоган: Ще пресушим изворите на заплаха в Сирия и Ирак

178
0
ДЯЛ

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че възнамерява да разшири задграничните военни операции на армията, предават световните агенции. На конгреса на неговата управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ президентът заяви, че ще „пресуши изворите на заплаха“ за неговата страна в Сирия и Ирак.

„Няма да допуснем създаването на терористичен коридор по нашите граници. Няма да се предадем на тези, които се определят като наш стратегически партньор, а в същото време ни превръщат в стратегическа цел“, обяви Ердоган. Това негово изявление пред препълнената зала в Анкара вероятно ще влоши още повече обтегнатите отношения със Съединените щати.

В северна Сирия двете страни, партньори в НАТО, са изправени една срещу друга. Вашингтон подкрепя кюрдските бунтовници, които отбелязват значителни успехи в борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава“. А турските сили смятат бунтовниците за паравоенна част от забранената прокюрдска партия ПКК. Турската армия на два пъти навлиза в сирийска територия в северозападната част на страната в района на Африн.

Турция е в конфликт и с кюрдите в Ирак, като навлезе в северната част на страната, където кюрдската партия ПКК има силни позиции. Миналия септември кюрдите в този район на Ирак проведоха референдум и се обявиха за независимост от Ирак. Багдад и Анкара са категорично против създаването на кюрдска държава.