дом Свят Ердоган преди срещата с папа Франциск: Пълно присъединяване на Турция към ЕС...

Ердоган преди срещата с папа Франциск: Пълно присъединяване на Турция към ЕС или нищо!

690
0
ДЯЛ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще бъде утре на посещение в Италия, отхвърли всякакъв друг вариант освен присъединяване на Турция към ЕС, отхвърляйки френското предложение за партньорство, в интервю за италианския вестник „Стампа“, цитирано от агенция Франс прес.
ЕС трябва да спази обещанията, дадени на Турция, каза турският президент, който ще пристигне довечера в Рим на 24-часово посещение, по време на което ще има срещи с папа Франциск, с президента и премиера на Италия и с бизнесмени. 3 500 полицаи ще гарантират сигурността на турския президент в Италия.
ЕС блокира преговорите за присъединяване към съюза и създаде впечатлението, че липсата на напредък в преговорите зависи от нас. Това е несправедливо. Несправедливо е и че някои страни от ЕС ни предлагат други опции вместо присъединяване, добави Ердоган, цитиран от БТА.
В началото на януари президентът на Франция Еманюел Макрон предложи на турския държавен глава, когото прие в Париж, „партньорство“ с ЕС вместо членство. Френският държавен глава отбеляза, че е необходимо да се помисли възможно ли е преразглеждане на отношенията между Турция и ЕС не в контекста на интеграционен процес, а евентуално като „сътрудничество, партньорство“.
„Искаме пълно присъединяване към ЕС. Другите опции не ни задоволяват“, отсече Ердоган.
Той напомни за ключовата роля на Турция за мигрантския въпрос: „ние сме значими за спирането на мигрантите от Изтока, които се отправят към Европа, и също така да гарантираме стабилността и сигурността в Европа“. „Полагаме големи усилия в борбата с терористични организации като Кюрдската работническа партия /ПКК/, Силите за защита на народа и Ислямска държава“, отбеляза Ердоган.
Турската армия обяви на 20 януари началото на операцията „Маслинова клонка“ в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации.
„Турските сили не са в Африн да се сражават с „въоръжени кюрдски групи“. Нямаме проблеми със сирийските кюрди. Бием се само с терористите и имаме право да го правим“, заяви Ердоган, повтаряйки, че Турция няма териториални претенции към Сирия.