дом Свят Ердоган осъди като „геноцид“ действията на Израел срещу палестинския бунт

Ердоган осъди като „геноцид“ действията на Израел срещу палестинския бунт

144
0
ДЯЛ

Турският президент Реджеп Ердоган нарече „геноцид“ действията на израелските сили за сигурност срещу палестинските протести в Ивицата Газа.

„Израел e терористична държава и действията, които предприема доказват това. За жалост, Съединените щати безпощадно съдействат на Израел, както и преди сътрудничеха със Сирийската кюрдска милиция, „Ислямска държава“, срещу които казваха, че се борят“. Ердоган каза още, че в петък свиква извънредно заседание на Организацията за ислямско сътрудничество.

В най-кръвопролитния ден от конфликта от 2014 г. досега бяха убити 58 палестинци, а над 2700 – ранени. Протестите са срещу вчерашното преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Турското правителство обяви тридневен траур в страната заради смъртта на палестинците при сблъсъците вчера.

Френският президент Еманюел Макрон осъди насилието от страна на израелските въоръжени сили срещу палестински демонстранти в ивицата Газа. Позицията бе публикувана след телефонни разговори на Макрон с палестинския президент Махмуд Абас и с йорданския крал Абдула Втори снощи.

Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази съжаление, че Европейският съюз няма единна позиция за израелско-палестинския конфликт, предаде ТАСС. От 2009 г. Брюксел има обща платформа, „предполагаща решаване на конфликта на основата на концепцията за две държави“, припомни Валстрьом.

По думите й преместването на посолството на САЩ в Ерусалим е голяма и негативна стъпка. То променя целия баланс и противоречи на резолюции на ООН“, предупреди шведският външен министър. Три държави от Европейския съюз – Чехия, Унгария и Румъния не осъждат преместването на посолството и блокираха единна европейска позиция по въпроса.