дом Свят Ердоган обяви: Съюзът с Партията на националистическото действие продължава в новия парламент

Ердоган обяви: Съюзът с Партията на националистическото действие продължава в новия парламент

125
0
ДЯЛ

Президентът благодари на турския народ за високата избирателна активност на изборите на 24 юни – над 86 процента, като по думите му това е „притеснило“ онези, които искали да поставят Турция в ъгъла

 

Съюзът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) с Партията на националистическото действие (ПНД) ще продължи в новия парламент и след изборите, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция и БТА.

Ердоган говори на среща в Анкара с окръжни председатели на неговата ПСР.

„Ще продължим Републиканската коалиция в парламента“, заяви той, визирайки предизборния съюз на ПСР с ПНД.

Ердоган благодари на турския народ за високата избирателна активност на изборите на 24 юни – над 86 процента, като по думите му това е „притеснило“ онези, които искали да поставят Турция в ъгъла.

Президентът каза, че са завършени първоначалните действия за прехода към президентска система на управление, включително промени, свързани с кабинета.

„В понеделник първият президентски указ ще бъде издаден скоро след церемонията по полагане на клетва“, каза той.

Ердоган добави, че новият кабинет за първи път ще включва и фигури, които не принадлежат към никоя политическа партия.

„Сега вече съставяме кабинет с министри, които не са партийни“, заяви турският лидер.

Очаква се съставът на новия кабинет да бъде огласен в понеделник, след като Ердоган положи клетва на церемония същия ден.

„Ще ускорим държавните дела и ще ги направим по-ефективни, като слеем институции, които вършат сходна работа, и премахнем такива, които са станали неефективни“, каза още той.

Настоящият президент беше преизбран на избори на 24 юни, които поставят началото на нова система на управление, възлагаща на президентската институция широки правомощия.

Мнозина допускат, че в новото правителство постове може да получат хора, близки до Партията на националистическото действие (ПНД), която бе съюзник на Ердоган в предизборната кампания, възнаграждавайки я за подкрепата на изборите.