дом Скандали Елена Йончева със скандално разкритие за корупционна схема, нарече аферата „Ало, Банов...

Елена Йончева със скандално разкритие за корупционна схема, нарече аферата „Ало, Банов съм“

129
0
ДЯЛ

Министърът на културата Боил Банов е участвал в корупционна схема за 700 хил. лева.
В качеството му на зам.-министър Банов е опростил 700 000 лева неустойка на строителната фирма „Антична Сердика“, която през 2016 година строи Ларгото.
Огромната сума фирмата трябва да плати на държавата заради забавяне.
Това разкри днес на специална пресконференция говорителят на БСП Елена Йончева.
Тя нарече аферата „Ало, Банов съм“ и разкри записи, на които тогавашният зам.-министър на културата обяснява как да бъдат подправеви документи, че фирмата да не плати дължимата неустойка на държавата.
В записа, направен от служител в културното министерество се чува, че „архитект Мечкунов се е продал“, – това го казва Банов. Мечкунов е архитект в Министерството на културата. Според информация на свидетеля арх. Мечкунов е отишъл в Испания за сметка на фирмата строител, обяви още Йончева.
Разговорът се води между сегашния министър на културата Боил Банов и служители от министерството на културата (МК). Имената и длъжностите на хората, които говорят са:
Татяна Ценовска от правната дирекция на МК, Ангел Ангелов – от „Европрограми“ в МК, и архитект Мечкунов, който отговаря за изпълнителя на проекта. Дружество изпълнител е ЗДД „Антична сердика“, водеща е „Пътища и мостове“ ЕООД.
Телефонните разговори, които води Банов са с инж. Драгомир Драганов от страна на изпълнителите и Атанас Ангелов, който е от независимия строителен надзор изпълняван от ДЗЗ „Инвест Консулт“.
„Искаме оставката на министъра на културата Боил Банов. Очакваме разследване защо висш държавен служител си е позволил да лиши държавата от минимум 700 000 лева, които е трябвало да бъдат платени като неустойка за забавения строеж на Ларгото в София. Схемите продължават да действат. Свидетел, присъствал на разговора, е с готовност да даде показания“, заяви още Йончева.