дом Общество Евродепутатът Ангел Джамбазки иска връщане на смъртната присъда за убийства като на...

Евродепутатът Ангел Джамбазки иска връщане на смъртната присъда за убийства като на Виктория

218
0
ДЯЛ

Справедливото възмездие за жестоки престъпления е смъртна присъда. Това каза по радио „Фокус“ евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформатори Ангел Джамбазки по повод убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе.
„Народните представители от ВМРО внесоха в НС за пореден път предложение, когато става дума за такива зверски, чудовищни престъпления от общ характер срещу личността, да не може да се прилага съкратеното следствие. Например, ако предполагаемият извършител е виновен и съдът го докаже, да не може да направи самопризнание и да получи 10-15-годишна присъда и на 30 години да е на улицата. В момента съдът е длъжен да се съобрази, ако извършителят направи самопризнания може да поиска съкратено следствие и може да получи присъда под максималната. Мисля, че в обществото ни има пълно единодушие, че такъв човек не трябва да бъде на свобода. В случая първо трябва да се раздаде справедливото възмездие, второ – да се отправи ясен сигнал към всеки подобен човек и да се защити обществото. Това са трите функции на наказанието – справедливост, превъзпитание и защита“, обясни Ангел Джамбазки.
Той каза още, че част от информацията при подобни престъпления не се обявява през средствата за масово осведомяване с цел предотвратяване на фалшиви новини. Проверката на достоверността на новината от поне три източника е най-добрият журналистически стандарт, към който медиите трябва да се придържат, допълни евродепутатът.