дом Общество Евродепутатите одобриха нови правила за защита от онлайн измами

Евродепутатите одобриха нови правила за защита от онлайн измами

205
0
ДЯЛ

Евродепутатите одобриха правила за по-добра защита на потребителите от онлайн измами и по-бързо откриване и спиране на нелоялни търговци, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Одобрената разпоредба предвижда националните правоприлагащи органи да имат повече правомощия при разкриването и спирането на онлайн нарушения на законите на защита на потребителите. Те ще могат и да координират по-добре действията си в рамките на ЕС.

Правомощията на разследващите и правоприлагащите трябва да включват: изискване на информация от регистраторите на домейни и банки с цел идентифицирането на нелоялните търговци; закупуване на стоки и услуги като тестови покупки, включително под прикритие („тайно пазаруване“); налагане на изричното показване на предупреждение или нареждане за премахването на цифрово съдържание, ако няма други ефективни средства за прекратяване на дадена незаконна практика; налагане на санкции, като например глоби; информиране на потребителите как да потърсят обезщетение.

„Новите правила ще укрепят и подобрят сътрудничеството между всички участници в защитата на потребителите, така че те да могат по-лесно да следят за спазването им и да се справят с трансграничните нарушения“, заяви докладчикът на ЕП по темата Олга Сехналова.

Законодателният текст трябва да бъде официално приет от Съвета на ЕС, уточняват от пресслужбата на ЕП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!