дом Политика ДПС: Отстояването на демокрацията е по-важно от европредседателството

ДПС: Отстояването на демокрацията е по-важно от европредседателството

329
0
ДЯЛ

„Вотът на недоверие е политически инструмент. Нещо повече, живот има и след европредсдетелството ни, то е само шест месеца. От тази гледна точка отстояването на демокрацията и държавността е много по-важна тема, отколкото шестмесечното председателство. Друг е въпросът, че самите ние даваме своя принос за европредседателството, активно участваме в този процес и там виждаме отстъпление от страна на властимащите“, каза лидерът на ДПС по повод призивите на премиера към ДПС да прояви разум относно вота на недоверие.

В петък премиерът Бойко Борисов призова своите „колеги в президентството, от БСП и ДПС“ за разум в шестте месеца на българското председателство на Съвета на ЕС. „Да проявят за тези шест месеца малко разум. След това можем да си покажем българския характер по най-добрия начин. Разбирам, че не е приятно, завистта е голяма, но да се опитаме поне за шест месеца да сме малко българи и в тяхно лице“, заяви Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в последното за годината заседание на Европейския съвет.

„Истински се надявам почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който в интервютата говори, че държавата е над всичко, малко да говори с тяхната партия, защото – както вървят – ясно е, че искат провал на председателството“, коментира Борисов.

„По повод изявленията на господин Борисов бих го призовал на политически, а не на популистически диспут за политическите процеси, които се развиват в страната от последните шест месеца, от последните две години и половина, от последните осем години и половина, от последните 27 години, така че той да си избере периода. Аз имам готовност да участвам в политически диспут“, каза Карадайъ.

На въпрос дали от Движението биха се отказали от подкрепа на вот на недоверие през януари в началото на българското европредседателство, Карадайъ отговори „Ние сме тези, които отстояват демокрацията или държавността в нашата родина. Хора, които с всичките си действия ерозират демокрацията, европейските ценности, държавността в нашата страна, те от тази гледна точка да търсят някаква форма на алиби за тяхното грешно политическо поведение, не съм съгласен“, категоричен е лидерът на ДПС.