дом Общество ДПС иска преизчисляване на пенсиите

ДПС иска преизчисляване на пенсиите

334
0
ДЯЛ

Преизчисляването на пенсиите догодина да бъде от 1 април, а не от 1 юли. Това предложение се обсъжда в ДПС. Така всички пенсионери ще може да получат преизчисилвяне, което да покрие увеличаването на цените от тази година, обясни председателят на социалната комисия и бивш министър Хасан Адемов в кулоарите на парламента. ДПС ще обсъди темата на свой семинар днес и утре.
Увеличаването на тавана на пенсиите е по-скоро страхлив и предпазлив ход от страна на управляващите, отколкото уместен, коментира Адемов. Той обясни, че притесненията на управляващите са, че са получили една огромна ножица между минималната пенсия и максималния размер на пенсиите, но в година, в която предстоят два избора, управляващите трудно взимат непопулярни мерки. Таванът на пенсиите се отнася за 65 000 души, така че това е част от огромната тема за размера на пенсиите в България, допълни депутатът от ДПС. Но според него темата трябва да се коментира тогава, когато са ясни другите параметри и как ще се преизчислят пенсиите за следващата година.
Какво казваме – аргументът е, че преди 1997 г. не е имало регистър на осигурените лица, а сега се оказва, че тези, които са се осигурявали върху реални доходи на базата на действащото законодателство, в един момент ще бъдат излъгани, коментира Адемов. И поиска да се помисли дали в социалния пакет ще има някакви мерки, които да подпомогнат пенсионерите заради очаквания ценови шок след увеличаването на цените на енергоносителите.
Адемов критикува, че на срещата на премиера със синдикатите вчера, на която бе обсъдено вдигането на минималния осигурителен доход на 3000 лв., не е присъствал социалният министър. „Такава дискусия без работодателите и социалния министър, сериозно ли е да се предлагат такива решения? Това е пренебрежение. Нямам нищо против споразуменията, стига да са коректни и осъществени по съответните процедури. А процедурите в България не предполагат такива срещи, в които, макар и в кабинета на премиера, да не участва основният играч – министъра на труда и социалната политика“, коментира Адемов.
Идеята за увеличаване на максималния осигурителен доход съществува през последните 10 г. В началото на реформата съотношението между минималната заплата и максималния осигурителен доход беше 1:10. Ясно е, че това няма как да се случи сега. Не разбирам защо не се повдига въпроса да няма изобщо максимален осигурителен доход, ако искаме хората да се осигуряват върху реални доходи , каза още шефът на социалната комисия.