дом Общество Директори на болници на прокурор

Директори на болници на прокурор

61
0
ДЯЛ

 

Уволнен е шефът на ортопедията в Горна баня. Със сигурност ще има директори на болници, които ще бъдат дадени на прокурор. Това обяви по bTV зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Като пример за нарушения и дори престъпления Ненков посочи случилото се в ортопедичната болница в Горна баня, чийто директор поискал от здравното ведомство 70 хил. лв. за спешни ремонти, но проверка на министерството показала, че той вече е получил оферти за ремонтните работи и те са на стойност 20 хил. лв. Директорът е уволнен.

Като друг пример Ненков посочи болницата в Ловеч, която е „в кома“. Проблемите на лечебното заведение обаче нямат нищо общо с лимитите, а са заради договор на болницата с частна структура за инвазивна кардиология, сключен преди 10 години. Ръководството на здравното заведение е сменено изцяло с хора, които не са от града, уточни зам.-министърът и повтори, че от Министерството на здравеопазването ще направят всичко, за да съживят лечебното заведение.

Процесът на модернизацията на Спешната помощ ще бъде дълъг предупреди още д-р Мирослав Ненков. В момента се подготвят документите за пари, които ни отпуска безвъзмездно ЕС за оборудване и ремонти на спешните центрове. Те ще бъдат подадени в края на тази или в началото на следващата година, уточни докторът.

„В спешните отделения има много нападения над колеги, за които не знаем нищо – каза още д-р Ненков. – Повечето от тях са вербални. Не може до всяка една двойка лекари да се сложат полицаи. Единственото решение е бързо правораздаване и бързи присъди. Хубаво е да покажем последните двама хубавци, които нападнаха акушерки. Надявам се да не излезе сега, че имат високо кръвно или нещо друго.“

Той изтъкна още, че екипите на Спешна помощ са малко за София – едва 13. „Те трябва да взимат решение дали да отидат при човек със счупена тазобедрена става или при някой с инфаркт, за да му спасят живота – каза той. – И като закъснеят за счупената става, какво правят близките? Почват да се оплакват на вас, медиите, да плюят по лекарите и да ги бият.

За проблема с тел. 112 зам.-министърът заяви, че той е софтуерен и се надява да се реши бързо.

Купонът и партитата за някои директори на болници свършиха. Държавните болници също могат да икономисват средства при добро управление, категоричен беше заместник-министърът.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!