дом Свят Гърция обвини Турция, че пропуска нелегални мигранти през границата на река Марица

Гърция обвини Турция, че пропуска нелегални мигранти през границата на река Марица

209
0
ДЯЛ

Междувременно се появиха информации, че около 500 хиляди афганци наскоро са влезли в Турция от Иран и Ирак и в Атина се опасяват, че те са тръгнали към Гърция

Гърция обвини Турция, че е оставила без контрол за нелегалните мигранти границата между двете страни на река Марица, откъдето в последно време е увеличен чувствително броят на влизащите бежанци, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini, цитирано от Агенция „Фокус“.

„Има много силен натиск на границата при река Марица, докато в същото време директните контакти между властите в Гърция и Турция са спрени, което допълнително влошава проблема“, заяви високопоставен чиновник от Министерството за защита на гражданите пред „Катимерини“.

Междувременно се появиха информации, че около 500 хиляди афганци наскоро са влезли в Турция от Иран и Ирак и в Атина се опасяват, че те са тръгнали към Гърция.

Гръцките власти отдавна се оплакват на Европейската комисия от Турция заради спокойствието на властите в Анкара, които, според Атина, са допуснали групите, занимаващи се с контрабанда на мигранти“ да излязат извън контрол и арестът на 30 души през първата седмица на октомври само демонстрира увеличаването им в региона.

Съгласно официалните данни, общо 1010 трафиканти на хора са арестувани в периода от януари до август, докато само през септември са задържани още 180, отбелязва изданието.

Миналата седмица Министърът по миграционната политика на Гърция Димитрис Вицас съобщи пред парламента на страната, че 3300 нелегални мигранти са преминали границата при Марица през 2016 година, докато през 2017 година те са били 5500. Броят им се е увеличил повече от двойно през 2018-а, като до този момент става дума за най-малко 12 хиляди души, както твърдят гръцките власти.

В редакцията на „Катимерини“ са разбрали, че в понеделник представител на Европейската комисия е пристигнал в Анкара, където е повдигнал въпроса пред правителството на Турция.

Изданието посочва, че трафикантските групи са съставени основно от хора, с произход от Албания, България и Македония.

Много контрабандисти, продължава вестникът, прехвърлят нелегалните мигранти от района на Марица до северното гръцко пристанище Солун с автобуси.

Тежката ситуация, пише в заключение „Катимерини“, през последните дни се илюстрира с пристигането на стотици нелегални мигранти в Солун, където някои от тях дори се установиха на палатков лагер на централния площад „Аристотел“.