дом Политика Горанов: Ако партиите имат повече пари, вероятно ще имат повече структури

Горанов: Ако партиите имат повече пари, вероятно ще имат повече структури

184
0
ДЯЛ

Ако се говори за тезата, че има извършено престъпление от страна на служители на Министерството на финансите, това тепърва ще се разследва. Но не може да става и дума за умисъл. Иначе имената на тези служители ги знаем. Почва се от ниво експерт и се стига до директор на Дирекция. Но тук не става въпрос за липса на контрол, а става въпрос за различно виждане за това как следва да се чете законът. Това сподели пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов.
,,Според нашата позиция текстовете на чл. 25 и 27 са структурирани така че през годините да се получава преразпределение на гласовете в полза на правоимащите, тъй като определени гласове, включени в общата сума за определяне на годишния размер на субсидията идват от партии и коалиции, които впоследствие нямат право на субсидия и тези гласове се преразпределят“, обясни Горанов и допълни, че контролът е на достатъчно добро ниво в тази връзка.
,,Спорът, който предстои да се изясни, е дали законът е прилаган конкретно. Затова и текат проверки от страна на прокуратата. Така че тук спорът е как трябва да се тълкува законът“, каза още финансовият министър.
На въпрос какъв трябва да бъде размерът на партийната субсидия Горанов посочи, че това е дебат, който предстои.
,,Ако партиите имат повече пари, вероятно ще имат повече структури. Не може да се каже дали един лев е достатъчен. В различните страни има различни подходи. В САЩ например са легализирани дарителството и лобизма. Едни компании финансират демократите, а други републиканците. Важното е всичко да бъде чисто и прозрачно, за да няма зависимости“, уточни той.