Горанов: Ако партиите имат повече пари, вероятно ще имат повече структури

Ако се говори за тезата, че има извършено престъпление от страна на служители на Министерството на финансите, това тепърва ще се разследва. Но не може

Ако се говори за тезата, че има извършено престъпление от страна на служители на Министерството на финансите, това тепърва ще се разследва. Но не може да става и дума за умисъл. Иначе имената на тези служители ги знаем. Почва се от ниво експерт и се стига до директор на Дирекция. Но тук не става въпрос за липса на контрол, а става въпрос за различно виждане за това как следва да се чете законът. Това сподели пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов.
,,Според нашата позиция текстовете на чл. 25 и 27 са структурирани така че през годините да се получава преразпределение на гласовете в полза на правоимащите, тъй като определени гласове, включени в общата сума за определяне на годишния размер на субсидията идват от партии и коалиции, които впоследствие нямат право на субсидия и тези гласове се преразпределят”, обясни Горанов и допълни, че контролът е на достатъчно добро ниво в тази връзка.
,,Спорът, който предстои да се изясни, е дали законът е прилаган конкретно. Затова и текат проверки от страна на прокуратата. Така че тук спорът е как трябва да се тълкува законът”, каза още финансовият министър.
На въпрос какъв трябва да бъде размерът на партийната субсидия Горанов посочи, че това е дебат, който предстои.
,,Ако партиите имат повече пари, вероятно ще имат повече структури. Не може да се каже дали един лев е достатъчен. В различните страни има различни подходи. В САЩ например са легализирани дарителството и лобизма. Едни компании финансират демократите, а други републиканците. Важното е всичко да бъде чисто и прозрачно, за да няма зависимости”, уточни той.