дом Скандали „Глухоням“ източи 30 бона с фалшиви ТЕЛК-ове

„Глухоням“ източи 30 бона с фалшиви ТЕЛК-ове

451
0
ДЯЛ

Напълно здрав мъж от село в община Роман източи над 30 000 лева от държавата с фалшиви ТЕЛК-ове за него и дъщеря му. Безработният Димитър и дъщеря му Бисерка получавали около четири години социални помощи и инвалидни пенсии. За това престъпление бащата се призна за виновен и бе осъден от районния съд в Мездра на година и 4 месеца затвор с отложено изпълнение за срок от 3 години.
От документите по делото става ясно, че мъжът успял да преметне професор от известна столична клиника пред когото успешно симулирал, че не чува.
Така той получил документ за 100 процента нетрудоспособност. С него успял да вземе общо 10 023,51 лева от държавния бюджет от ноември 2014-а до май тази година. На преглед при същия професор бащата завел и дъщеря си Бисерка, която също се направила на глухоняма. Детето е водено и при други софийски специалисти, пред които разиграло театър, че не е с всичкия си. Така то се сдобило с ТЕЛК за 100 процента инвалидност с диагноза умерена умствена изостаналост, глухонемота, тежка сензорна и моторна афазия. А пък за тези близо четири години баща й гушнал още 20 бона като помощи за детето си.
Новите медицински експертизи, представени пред съда, обаче показали, че бащата и дъщерята са напълно здрави. От показанията на директорката на училището и преподавателите на детето пък става ясно, че то не само чува, но и се справя много добре с учебния материал. Кметицата на селото и местни жители свидетелстват, че Димитър също няма проблеми със слуха и говора.
Към делото е приложена шофьорската му книжка, която той взел без проблеми, а също така и показанията на адвокат и полицай, пред които той е говорил и е пишел без затруднения.
Измамникът е осъден да плати разноските по делото в размер на 2481,60 лева, но в решението не пише, че трябва да върне на държавата заграбените пари. Присъдата може да се обжалва пред окръжния съд във Враца.