дом Свят В Германия се надигат гласове за самостоятелна политика без оглед на Вашингтон

В Германия се надигат гласове за самостоятелна политика без оглед на Вашингтон

215
0
ДЯЛ

В Германия предложиха да се започне водене на самостоятелна политика без оглед на Вашингтон. Европа трябва все по-уверено да отстоява своите собствени интереси вместо да се нагажда по линията водена от Съединените Щати.

Такава е основната теза в предварителния вариант на речта на германският външен министър Зигмунд Габриел, която е подготвена за Берлинския форум по външна политика – пише вестник Süddeutsche Zeitung.

По думите на Габриел, по време на управлението на Тръмп САЩ «слабо» изпълняват ролята си на световно значима политическа сила. «Не можем да си позволим да сме в режим на постоянно очакване на решенията, които идват от САЩ и да реагираме на тях. Длъжни сме сами да оформяме своята позиция и когато това е необходимо да казваме на нашите партньори, къде се намира границата нашата солидарност», – пише в текста. «Безусловният начин по който приемаме и запазваме ролята на САЩ, въпреки случващите се разногласия, започва да се руши», – се отбелязва в изявлението на министъра.

Освен това, Габриел настоява, че и САЩ вече започва по различен начин да възприема Германия, а по-точно, като «един от многото партньори»: «Това също така означава, че нас неизбежно ни възприемат, като конкуренти».

Освен това Габриел призовава занапред Германия все по- уверено да представя своите собствени интереси. «Трябва да обозначим позициите си и когато това е необходимо да очертаваме разграничителни линии, отвъд пределите на които нашите партньори не бива да преминават, – посочва се в текста. Като пример за такива «разграничителни линии» се споменават санкциите срещу Русия, които бяха приети това лято от Конгреса на САЩ. Те нанасят преки щети на европейските и в частност германските енергийни интереси. Като още един подобен пример бе посочена заплахата от прекъсване на ядрената сделка с Иран.

По думите на министъра европейските страни трябва да бъдат готови „да изграждат стратегически баланс от интерси, вместо да се подчиняват на американската политика“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!