дом Общество Всеки пети българин вече живее в София

Всеки пети българин вече живее в София

151
0
ДЯЛ

Българските села отдавна са на изчезване, но се оказва, че същата съдба застрашава и малките градове. Вече 73,7% от българите живеят в градовете, като всеки пети се е настанил в София.
Миграцията от селата към градовете е изчерпана. Основният поток е от малките градове към големите градове и основно към столицата, обясни пред БНТ Магдалена Костова, директор на „Демографска и социална статистика“ в НСИ. 164 села са останали без жители през последите десетина години.
Според Костова обаче по-големият проблем е, че 22% от населените места са с население до 49 души, като хората там са на възраст над 65 години, което означава, че скоро и те ще се обезлюдят. Тези населени места са погранични и високопланински и на практика няма шанс да бъдат населени отново, смята тя.
Средната възраст на българина също се увеличава до 43,8 години. В София средната възраст е по-ниска, като показателите са близки до средноевропейските.
Освен че намаляваме и застаряваме като нация, раждаемостта продължава да спада. Раждаемостта е най-висока в Сливен като това е традиционно. След Сливен се нареждат София и Ямбол.
Миграцията продължава да е сериозен проблем. Почти всеки втори, който заминава зад граница, е на възраст 20 – 39 години и това влошава структурите. Напускащите страната търсят по-добър живот и по-добро образование, коментира Костова.
Северозападният регион е най- слабо развитият в целия ЕС. Там има и най-лоши демографски показатели – най-висока смъртност, най-ниска раждаемост и най-висока миграция.