дом Общество Всеки опит за дестабилизация на сектор енергетика може да бъде опасен

Всеки опит за дестабилизация на сектор енергетика може да бъде опасен

230
0
ДЯЛ

Комисията за защита на конкуренцията има ясни правила и ако има картел ще се пристъпи  към конкретни мерки, заяви Теменужка Петкова

 

Министър Теменужка Петкова коментира пред БНТ, че държавата не може да влияе нито на свободния, нито на регулирания пазар и на цената на електрическата енергия. По думите й през януари тази година е била инициирана среща във формат с бизнеса и синдикати, търговци  на елетроенергия и КЕВР. Българският бизнес отказа да дойде на тази среща. Те поискаха среща директно с премиера, посочи тя.

Към днешна дата 69 лева струва електрическата енергия на борсата. На тази среща аз поисках да разбера кои са тези търговци които продават на по-висока цена. Комисията за защита на конкуренцията има ясни правила и ако има картел ще се пристъпи  към конкретни мерки, заяви Теменушка Петкова.

Аз бях много изненадана от това, което направи българският бизнес – да сезира Комисия за защита на конкуренцията. По силата на закона нашите дружества са задължени да продават електрическата си енергия на енергийната борса. Притеснена съм от това което българският бизнес твърди, че хипотетично ще се случи, ако се увеличи цената на електроенергията на свободния пазар. Не знам до колко реално може да се говори за увеличение на цените на стоките, ако се увеличи цената на тока, заяви Петкова.

Всеки опит за дестабилизация на сектор енергетика може да бъде опасен, заяви тя. Не получих отговор на въпроса,  които са тези търговци на електроергия, които рекетират бизнеса, посочи още тя.