дом Парите Вижте новата монета от 2 лева, пусната в обращение от понеделник

Вижте новата монета от 2 лева, пусната в обращение от понеделник

331
0
ДЯЛ

Новата монета от два лева е в обращение от вчера, но ще създаде куп проблеми на всички собственици на автомати и тренажори. Металната двулевка няма да влиза в машините за кафе, ако не бъдат пренастроени. Машините за продажба на кафе, цигари и закуски, както и всички останали вендинг автомати, които работят с монети, ще бъдат пренастроени заради новата двулевка. Металните два лева се очаква да влязат в употреба до края на годината, съобщава „Монитор“.
Промени в настройките ще са необходими и за столовете за масажи, детските люлеещи се колички и други устройства, работещи в момента с монети.
По данни на Българската народна банка най-често засичат двулевките като негодни заради изхабяване или нараняване. Почти всяка трета банкнота от този номинал отива в кошчето. Статистиката показва, че от миналото лято до момента негодните банкноти са почти 69 милиона, от които почти 16 млн. броя са двулевки.
След пускането на монетите банкнотите с номинал 2 лева ще продължат да бъдат законно платежно средство, уточняват от БНБ.
На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата „2″, набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен.
В долната част на монетата е изписан текстът „ЛЕВA“, като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията „2015″ е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „ЛЕВA“.
На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините „1722 – 1773″, а върху външния пръстен – текстовете „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ и „БЪЛГАРИЯ“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!