дом Свят Взрив в украински колеж уби 18 души, над 40 са ранени

Взрив в украински колеж уби 18 души, над 40 са ранени

932
0
ДЯЛ

Най-малко 18 души загинаха, а поне 40 ранени след взрив в колеж в украинския град Керч, предаде лента.ру.
Експлозия разтърси тази сутрин учебното заведение и предизвика пожар. Според една от версиите неизвестно лице е хвърлило самоделно взривно устройство в столовата на учебното завенение. Другата причина, която се посочва, е неизправна газова инсталация. На място бяха изпратени медицински и спасителни екипи, и пожарникари.
Следственият комитет в Москва първо заяви, че става дума за терористичен акт. По-късно службата преквалифицира разследването на „Убийство на повече от две лица“. Според властите на т.нар. Република Крим извършителят на престъплението е хвърлил бомба, открил огън, но бил ликвидиран. Според неофициална информация извършителят на престъплението е татарин и възпитаник на колежа.

По информация на местния сайт Керч.ФМ взривът е избухнал на първия етаж на колежа, а стрелбата е била на втория. Според информация в телеграм-канала „Маш“ преди взрива в техникума може да е имало опит за взимане на заложници. „Момиче, станало очевидец на взрива в Керч, разказва „Говорит Москва“, че на втория етаж след взрива в сградата се е чувала стрелба. Тази информация е потвърдена от още няколко очевидци. В столовата, където е избухнала експлозията, не е имало газови бутилки. От взривната вълна ранените са били изхвърлени навън. Престъпникът все още може да се намира в сградата на керченския колеж. Специалните служби претърсват територията и издирват предполагаем нападател. Има и първоначално описание на нападателя. Става дума за 20-25 годишен мъж. Престъпникът е имал 12-милиметрово оръжие и, както се предполага, взривно вещество.
Керч се намира в източната част на окупирания от Русия през 2014 г. украински черноморски полуостров.