дом Спорт Великолепна победа на Григор Димитров

Великолепна победа на Григор Димитров

337
0
ДЯЛ

Великолепна победа – само така може да се опише представянето на Григор Димитров срещу Ник Кирьос на осминафинала на Australian Open 2018. Световният номер 3 показа категорично защо е толкова високо в ранглистата и спечели със 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4) дербито на деня при мъжете. Така Димитров отива на четвъртфинал, където ще играе с британеца Кайл Едмънд.

Първият сет започна по познатия мъчителен начин за Григор през тази година – с две двойни грешки в откриващия му сервис гейм, като в него българинът водеше с 40:0 и допусна изравняване, но за щастие се събра и не се стигна до драмата на точки за пробив.

Пръв до точки за пробив стигна Димитров – в шестия гейм. Това стана след магически печеливш блок ретур от бекхенд на нашето момче, кацнал точно в ъгъла на полето и двойна грешка на Кирьос, което доведе нещата до 15:40. Последва обаче рецитал на австралиеца от сервис – коварен подсечен сервис на форхенда на Григор, който българинът едвам върна и Кирьос лесно го завърши, след това ас. Димитров успя да направи още един хубав ретур, от форхенд, за трета точка за пробив, но Кирьос отговори с първи сервис и изключително техничен форхенд обратен диагонал, който му донесе директно точката, а след това началният удар подсигури следващите две точки за австралиеца.

До края на сета имаше само още един по-труден гейм за сервиращите – при 5:5, на начален удар на Григор. В него невероятен въртелив форхенд на Кирьос докара нещата до 40:40, но в последвалото дълго разиграване Димитров показа страхотна издържливост от форхенд и взе точката, което се оказа решаващо за гейма.

В тайбрека Димитров удари пръв, с минипробив за 2:0 точки, след страхотен ретур и академично излизане на мрежата, а след това проведе две точки по учебник на свой сервис и дочака грешка от форхенда на Кирьос, за аванс от 5:2 точки. Чак при това положение българинът направи пропуск от форхенд, но се реваншира в следващото разиграване отново от форхенд, за 6:3 точки, а Кирьос помогна с двойна грешка, за 7:3 в полза на Григор.