дом Общество Валери Симеонов подготвя регулации в производството на ракията

Валери Симеонов подготвя регулации в производството на ракията

317
0
ДЯЛ

На етикета на всяка фабрично произведена бутилка да пише колко процента е зърненият етанол

 

Ще бъдат подготвени законови промени, които да го регламентират. Това стана ясно от думите на вицепремиера Валери Симеонов след среща в МС с представители на сдружение „Българска домашна ракия“, предава news.bg.

„Това означава, че в големите спиртоварни не се произвежда ракия само от грозде, сливи, кайсии, а и от зърнен етанол, защото българският стандарт позволява ракията да се произвежда от до 60% зърнен етанол“, добави Симеонов и уточни, че зърненият етанол не е вреден, но не съответства на представата на потребителя за традиционна ракия. Зърненият етанол се произвеждал от същите производители на алкохол. Симеонов уточни, че когато си купуваме ракия на етикета не пише колко е процентът на зърненият продукт.

Вицепремиерът попита защо на кашкавала и сиренето трябва да пише какъв е процентът на палмовото масло, а на алкохола да не може да има такъв надпис за етанола.

От сдружението се притесняват от сивия сектор, който е между 3000-6000 малки дестилационни казана и спрямо тях не се прилагат санкции и не се взимат мерки.

Законно регистрираните обекти са около 1500. В резултат на неплащането на данъци от незаконните част от тези 1500 законни обекта също не плащат данъци и подават нулеви декларации, а другите подават с минимални доходи.

„Беззаконието поражда последващо беззаконие“, констатира Симеонов и заяви, че държавата не създава конкурентна среда.

Симеонов обърна внимание, че България е единствената държава в ЕС, която позволява големите производители на спиртни напитки да не дават ясна представа какво и колко произвеждат. Информацията в НАП била колко се произвежда, а не колко градуса е произведеното.

„Не искаме нищо друго освен законност, законност и законност“, категоричен беше Симеонов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!