дом Политика Валери Симеонов няма да подава оставка заради корупцията в ДАБЧ

Валери Симеонов няма да подава оставка заради корупцията в ДАБЧ

149
0
ДЯЛ

Правя това извънредно изявление по повод призивите да подам оставка, заради акцията в Държавната агенция за българите в чужбина. Тези призиви започнаха от вчера и са дело на опозицията – БСП, ДПС и „Воля“.
Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов. „В твърденията на опозиционните партии се твърди, че аз едва ли не ръководя ДАБЧ и съм принципал на агенцията. Това са абсолютно неверни и лъжливи твърдения. Моите правомощия относно българите в чужбина са ясно разписани. Моята задача е да координирам действията на агенцията. Смея да твърдя, че до момента изпълнявам задълженията си по координацията на действията на ДАБЧ много добре. Успяхме да направим промени в законодателството за трудовата миграция. Миналото и това лято много наши сънародници от Украйна и Молдова успяха да работят в България благодарение на тези промени. Другият видим резултат от моите действия е задълбочаването на работата на агенцията с българските общности в Украйна, Молдова, Западните покрайнини, Албания. Благодарение на тази засилена работа много от проблемите на нашите сънародници бяха поставени на масата и голяма част от тях бяха решени. Никога не съм ръководил и контролирал ДАБЧ. Няма такова нещо. Приключвам по този въпрос. Аз съм си изпълнил задълженията по отношение на ДАБЧ“, категоричен беше Валери Симеонов.
„По-интересно е какво ще кажа сега относно злоупотребите, които трябва да бъдат доказани в съда, при получаването удостоверение за български произход. На вниманието на гласовитата опозиция ще оповестя няколко интересни факта. Лятото на 2017 година получих сигнали за корупция в ДАБЧ от Катя Матева, която тогава все още беше служител на министерството на правосъдието. Бяха ми подадени доста факти и данни. Аз нямаше как да проверя достоверността на тези сигнали и информирах моя съратник Красимир Каракачанов, защото Петър Харалмпиев беше тяхно предложение. Двамата се съгласихме, че трябва да действаме и аз предоставих цялата информация, която ми беше предоставена от Катя Матева, на компетентните органи. Това стана на 30 октомври 2017 г. Две седмици по-късно проведох нова среща с компетентните институции, за да проверя как върви разследването и проверката на сигналите. Оттам нататък не съм се интересувал как върви разследването и какво се случва. По този начин отговарям на исканията за оставка, които са несъстоятелни. Като длъжностно лице съм направил всичко, което зависи от мен и не мога да приема тези искания за оставка“, завърши вицепремиерът.