България с най-висок ръст на заплатите на Балканите

Половин година след като сръбският президент Александър Вучич заяви, че заплатите в неговата родина са надминали българските и румънските, това все ощ

Половин година след като сръбският президент Александър Вучич заяви, че заплатите в неговата родина са надминали българските и румънските, това все още не се е случило.

Според данните на самата сръбска статистика към края на 2018 г. средната заплата в Сърбия е била 72 350 динара, което прави 613 евро. Това е с 3 евро по-малко от средната в България към декември 2018 г., която според българския Национален статистически институт тогава е била 1205 лв., т.е. 616 евро.

Апломбът в изказването на Вучич бе по-скоро в това, че откакто той е президент, заплатите в западната ни съседка са се увеличили с по-високи темпове, отколкото в другите държави от Балканите. Но това също не е вярно. Самият Вучич заяви, че през 2002 г. средната заплата в Сърбия е била 146 евро. Това прави 319% нарастване до сегашната.

За същото време средната заплата в България е нараснала от 224 лв. до 1205 лв., което прави 437%. На Балканите е трудно да се установи в коя държава има по-висок ръст на заплатите, защото статистиките им не отиват достатъчно назад във времето. Ако се направи сравнение с държавите, чиито територии са изцяло на Балканите (България, Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Северна Македония, Черна гора – бел. ред.), то по средна заплата ни бият Гърция и Черна гора.

Гръцката статистика от февруари 2018 г. не публикува абсолютната стойност на заплатите. Откакто изпадна в криза, в южната ни съседка заплатите намаляват, но все още продължават да са най-високи. Последните публикувани данни показват, че средната заплата е била 1060 евро през февруари 2018 г.

Косово е сред страните с най-ниски заплати на Балканите. За тази година например минималната заплата е около 250 евро. Средната в Босна и Херцеговина е 444 евро, а минималната – 208 евро.

Средната заплата в Черна гора е 766 евро. В шест общини заплатите са по-високи от средната за страната. Но минималната е най-ниска в региона – 193 евро. Профсъюзите се опитват да договорят увеличение и да стане 50% от средната заплата.

В други две държави на Балканите – Албания и Северна Македония, средните заплати също растат, но продължават да са по-ниски от българските. Според албанския Instat средната заплата в края на 2018 г. е била 52 312 албански леки, което прави 424 евро, отбелязвайки 3,4% ръст на годишна база.

Според македонския Държавен завод за статистика по същото време ръстът на средната заплата в Република Северна Македония е бил дори още по-висок – 4,5% на годишна база. Но става дума за 24 192 денара, т.е. 392 евро.

Ако сравнението се разшири и с държави, част от територията на които се намира на Балканския полуостров, тук попадат освен Сърбия и Румъния, Хърватия, Словения и Турция.

В Румъния, с която най-често се сравнява България, Institutul National de Statistica съобщава, че средната работна заплата е достигнала 616 евро.

В Хърватия обаче тя е по-висока – близо 870 евро, а минималната е 505 евро преди данъци. Словения се доближава до Гърция със средна нетна заплата от 1077 евро според данни от средата на миналата година.

Турският статистически институт е спрял да публикува размера на средната работна заплата през 2014 г. Но от последното решение на турското правителство, с което определя заплатите на държавните служители, се вижда, че чиновник от началото на 2019 г. взема 3749 нови турски лири, което в момента прави 565 евро. А редови полицай – 5339 лири, т.е. 805 евро.

Проблемът в Турция е, че има голяма обезценка на валутата – с над 20% за миналата година, а също и 20,1% инфлация на годишна база. При тези ръстове, каквито и увеличения да се правят на заплатите в национална валута, тяхната реална стойност се вдига незначително, а може дори да пада.

В България сме свикнали да смятаме, че в IT сектора средното заплащане е най-високо, но не навсякъде на Балканите е така. У нас през декември 2018 г. в този бранш са получавали средно 2719 лв., което е 1390 евро, а в Сърбия – 923 евро. Там най-високото заплащане се получава в минния сектор – 983 евро.

В Албания най-много получават финансистите и застрахователите – 891 евро месечно (в България – 973 евро). В Албания IT секторът е на второ място със средна заплата 640 евро, а на трето – публичната администрация с 502 евро.

В Турция има огромни разлики в заплащането и по региони, и по професии. Извън Истанбул, Анкара, Измир и Анталия заплатите в частния сектор често са два пъти по-ниски, отколкото в тези 4 града.

В обществения сектор лекарите в турските държавни болници получават от началото на годината 7270 лири (1097 евро). Това е с 600 евро по-ниско от заплатата на генерален директор на държавно предприятие и с около 500 евро по-малко от професорската заплата.

България определено е на дъното, ако се подредят страните – членки на ЕС, и нашите съседи по размера на административно определяната минимална работна заплата. В момента тя е 560 лв. месечно, или 286 евро. Но ако съпоставим цените, се вижда, че дори в сравнение със съседите ни на Балканите с тези пари се купуват повече стоки.

В Румъния гарантираното минимално заплащане е 447 евро за всички, с изключение на специалистите с висше образование и минимум 1 година стаж по специалността – за тях е 505 евро.