България празнува 138 години от Освобождението

България чества 138 години от Освобождението си. По повод Националния празник на страната във всички градове се организират чествания и тържествени за

България чества 138 години от Освобождението си. По повод Националния празник на страната във всички градове се организират чествания и тържествени зари.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави панихидата и Благодарствен молебен от в 10.00 часа в Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”.
Хиляди българи се отправиха към връх Шипка за празника.
Трети март е денят на подписването наСанстефанския мирен договор през 1878 г. От 1396 до 1878 година България е била част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война през 1877-1878 г. страната придобива независимост. От руска страна договорът е подписан от граф Н. Игнатиев.
По силата на Санстефанския договор, България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия.
На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайният войн в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на отечеството.
От 11. 45 ч., пред Паметника на българския опълченец ще започне тържественото честване на Националния празник. Организатори са Столичната община, фондация “Героите на България” и Сдружение на приятелите на Русия “Александър Невски”.
В зала “България”, Софийската Филхармония ще представи изобилието на българското музикално творчество.
Както всяка година на 3 март и днес Националният исторически музей обявява вход свободен от 9.00 ч. до 17.30 часа. 
Днес постоянната експозиция на Музея за история на София на пл. “Бански” 1 и неговият филиал – археологическото ниво на базиликата Света София на ул. “Париж” 2 също ще са с вход свободен.
Безплатно ученици и учители ще могат да посетят Националната галерия в София /включително “Квадрат 500/, Националния политехнически музей, Музеят “Земята и хората”, както и Националния литературен музей – София.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще участва в тържествата в София по случай Националния празник на България – 3 март. Държавният глава ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин. Вечерта ще се състои тържествената проверка-заря по повод Националния празник на пл. “Народно събрание”. Президентът Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.
Вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва в честванията на връх Шипка.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0