дом Без категория България е на 18-то място в ЕС по разходи за алкохол

България е на 18-то място в ЕС по разходи за алкохол

320
0
ДЯЛ

Докладът обхваща 25 страни. Според статистиците през 2016 г. европейците са похарчили за алкохол почти 130 млрд. евро

България заема 18-о място в ЕС по алкохолен дял в потребителската си кошница. Това показва доклад на Евростат за 2016 година, цитиран от Бгнес. През миналата година българите са дали за алкохол 1,6 процента от общите потребителски разходи. България е и сред страните-членки на ЕС с най-голям спад на разходите за пиене през 10-годишния период 2006 – 2016 година.

Докладът обхваща 25 страни. Балтийските държави Естония, Латвия и Литва са с най-голям алкохолен дял в потребителската си кошница, а с най-малък дял са Италия, Гърци и Испания. Според статистиците през 2016 г. европейците са похарчили за алкохол почти 130 млрд. евро, което представлява 0,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС. При първите три държави – Естония, Латвия и Литва, харчовете за пиене са достигнали съответно 5.6, 4.8% и 4.2 процента от общите потребителски разходи.

Следват ги Полша и Чехия, където този показател е 3,6 процента. В десетката са също Финландия, Унгария, Румъния, Словакия и Люксембург. След тях вървят Швеция, Кипър, Франция, Словения, Дания. Непосредствено пред нас е Великобритания, а след нас е Белгия. Тези две страни имат нашия показател по разходи за пиене – 1,6 процента. Следващите страни са Германия, Португалия, Австрия, а на последните три места са Италия, Гърци и Испания, където алкохолните харчове са под един процент. В Испания те са 0,9% от потребителската кошница.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!