Българите намират живота за по-несправедлив от средния гражданин на ЕС

Европейската комисия представи проучване за оценката на гражданите на ЕС за справедливост. Според данните 53 на сто от европейците заявяват, че

Европейската комисия представи проучване за оценката на гражданите на ЕС за справедливост.

Според данните 53 на сто от европейците заявяват, че повечето неща, които се случват в живота им, са справедливи, докато на това мнение са едва 38 на сто от българите.

В добро здраве твърдят, че са 61 на сто от българските граждани и 78 на сто от останалите в ЕС. Щастливи се чувстват 83 на сто от хората в ЕС и 62 на сто от българите.

Повече от двойна е разликата в отговорите на въпроса за усещането за равни възможности за напредък в живота – 58 на сто от хората в ЕС се чувстват на равен старт с останалите, докато в България на това мнение са едва 32 на сто. Според проучването българите поставят на водещо място необходимостта да бъдат здрави, за да напреднат в живота (73 на сто срещу 48 на сто в ЕС).

“Да познаваш правилните хора”, за да постигнеш напредък, е отговорът на 22 на сто от останалите европейци и на 56 на сто от българските участници в допитването.

“Да имаш късмет” е отговорът на 21 на сто от хората в ЕС и на 60 на сто от българите.

“Да имаш политически връзки” отговарят 10 на сто от европейците и 37 на сто от българските участници.
Мнозинството българи (91 на сто) и европейци (84 на сто) заявяват, че различията в доходите са твърде големи.

Мнозинството у нас и в останалата част от ЕС (81 на сто) са на мнение, че за да се промени това, правителствата трябва да вземат мерки.