дом Политика БСП поставиха условие, няма да се регистрират за кворум, докато Валери Симеонов...

БСП поставиха условие, няма да се регистрират за кворум, докато Валери Симеонов не подаде оставка

167
0
ДЯЛ

БСП е с условие за регистрация в началото на пленарните заседания – оставката на Валери Симеонов. ДПС отново настояват, че кворумът е ангажимент на управляващото мнозинство,а от ГЕРБ препоръчаха хората да гледат, да видят кой идва на работа. За Волен Сидеров /“Обединени патриоти“/ проблеми с кворума е имало и преди. Така представителите на политическите сили в Народното събрание коментираха пред журналисти ситуацията с регистрацията днес сутринта в началото на пленарното заседание, предаде БТА.
БСП няма да се регистрира за нито едно пленарно заседание, докато Валери Симеонов не подаде оставка, обяви Крум Зарков от левицата. Така социалистите се солидаризирали с искането на майките на деца с увреждания, чиито палатки все още са пред сградата на НС, вицепремиерът да бъде освободен от поста. Решението било взето снощи на заседание на парламентарната група и не било съгласувано с ДПС.
Зарков заяви, че Симеонов отговаря и за Държавната агенция за българите в чужбина, където избухва поредният за това управляващо мнозинство корупционен скандал. Затова БСП настоява за дълбочинно разследване не само на конкретните заподозрени, но и на всички техни политически връзки и покровителства. На тази база ще бъде изработена и позицията на партията.
Според Йордан Цонев /ДПС/ мнозинството да си осигурява кворум, така каза г-н Борисов, не сме водили разговори с БСП. Дали причината да не се регистрират днес е Валери Симеонов – той отговори, че въпросът е риторичен.
Тези, които настояват да се приемат бързо законите, включително и за майките, загубиха един час на парламента, ще го прежалим, но хората да гледат, да видят кой работи и кой – не, поиска Тома Биков от ГЕРБ. Нямаме информация дали БСП и ДПС ще дойдат на работа, благодарим на Спас Панчев /нечленуващ в ПГ/, че е дошъл на работа.
Самият Панчев обясни, че задачата на депутатите е да работят, а не да стоят извън пленарната зала. По думите му, има много законодателна работа, ноември е важен, защото ще се гледа бюджетът. С моя глас днес има кворум, отбеляза той, но добави, че това не би било определящо, ако всички депутати на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са били на мястото си.
Председателят на ПГ „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по отношение на трудния кворум днес коментира, че това се е случвало и друг път.