дом Политика Борисов: Ще отпуснем 150 млн. лева за хората с увреждания, а не...

Борисов: Ще отпуснем 150 млн. лева за хората с увреждания, а не 105 както искаха

233
0
ДЯЛ

Премиерът Бойко Борисов коментира проблемите на хората с увреждания. Той посочи, че вместо исканите 105 милиона лева, правителството ще отпусне в новия бюджет 150 милиона лева.

„Винаги съм поемал отговорността. Обещал съм в новия бюджет да има 150 милиона лева повече за хората с увреждания. Борбата срещу олигархията и незаконната контрабанда ни дава възможност да заделим пари за социална политика“, посочи той. „Единственият ангажимент, който съм поел към хората с увреждания, е да осигурим в новия бюджет 150 млн. лева за тях. Това е повече от парите за цялата българска култура. Те искаха 105, аз гарантирам, че в новия бюджет, който ще влезе след 2 седмици в парламента, ще има 150. Едва след това може да се коментира дали съм отговорен или не. Заради това се обадих на Мая Манолова сутринта да й кажа, че ще има 150 милиона – много повече от това, което поискаха. Говорил съм със синдикатите – всички са против, но въпреки това ще държа това да мине. Всеки трябва да си поеме отговорността в тази държава. Моята отговорност е да съберем парите, по-добра работа на приходните агенции, с удари по контрабандата и олигархията, защото всеки иска. Но това не са парите на Бойко Борисов, а са парите на българския данъкоплатец“, добави премиерът .

„За България е хубаво, когато има кауза, каквато беше европредседателството. Тя ни мобилизира и обединява”, смята министър-председателят.

По отношение на референдума в Република Македония, Борисов подчерта: „Всеки един народ сам определя съдбата си. Ние само можем да кажем, че подкрепяме нашите съседи по пътя им към НАТО и ЕС“. Премиерът смята, че не трябва да се бъркаме във вътрешните работи на Македония със съвети.

„Оставям на македонските политици да преценят по какъв път да вървят, а ние всячески ще ги подкрепяме“, каза той.

Премиерът коментира и отварянето на офертите за нов изтребител. Борисов подчерта, че държи бъдещите бойни самолети да бъдат нови. Три държави предлагат да модернизират авиацията ни. „Държим да бъдат нови, не само за да могат да охраняват нашите летци небето ни. Ако стане война, да имаме най-модерните самолети“, каза Борисов. Той заяви, че са поканени летците от Граф Игнатиево, за да се запознаят с предлаганите самолети, защото според него именно те са най-добрите летци и ще трябва да летят на тях.