Борисов: Срамувам се от “Апартаментгейт”!

Срамувам се от това, което направихме с тези глупости покрай апартаментите. Убеден съм, че повече това няма да се повтори. Сигурен съм, че всеки си е

Срамувам се от това, което направихме с тези глупости покрай апартаментите. Убеден съм, че повече това няма да се повтори. Сигурен съм, че всеки си е извадил поука. Това заяви премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия.
По отношение на обвиненията на БСП, че притежава втори недеклариран имот в Банкя Борисов посочи, че няма нищо вярно в това.
,,Това е един и същи имот. Става въпрос за едно голямо общо помещение. Имотът е описан, има нотариален акт на мое име, данъците са му платени, удостоверението за въвеждане в експлоатация. Това ми е пристройката, един и същи имот е. Това е къщата, в която съм живял, живея и в която ще умра. Има една пристройка, която обитавам, когато децата ми дойдат на гости. Така че въпросния имот, за който говорите, от БСП го снимаха с дронове, пращаха ми и данъчна ревизия 15 години назад, ама всичко. От БСП не спираха да ми пращат проверки, само за да намерят някакво нарушение”, обясни премиерът.
,,Аз съм се родил на тая ливада, там пасяха единствено животни и нямаше нито една къща в Банкя по онова време. Така че падението на тези женици (Нинова и Йончева – б. р.) е голямо. В началото започнаха с това че съм имал имение в Лос Анджелис, после пък, че имам остров в Гърция и сега последното е за имот в Барселона. Знаете ли, в Барселона съм ходил само един път и това беше по времето, когато бях кмет на София преди около 15 години”, добави още той.
Борисов след това отново се върна на темата за скандала с апартаментите.
,,Ометох всички от всички държавни постове. Признавам си, че не знаех за тях, защото никога не съм ходил на гости при тези хора. Но желанието да се придобива го има в целия свят. А всичко, което се установи, че е взето неправомерно, ще бъде върнато. Съдбата на Цветанов зависи от това доколко хората мога да му простят. Взех решението да го изтегля малко назад, за да понесе усещането, че е сгрешил. А и онази фраза, дето изтърва в “Панорама”, че е недосегаем не беше правилна”, коментира премиерът.
,,В момента тече истинската индустриализация. При БСП винаги хазната след тях остава празна, а при нас остава излишък. Когато Гърция влезе в кризата, нейният брутен вътрешен продукт беше около 106 милиарда евро, а на България беше с около 57 милиарда лева без криза. Представяте ли си тогава как е била управлявана тази държава от БСП/БКП преди да дойдем ние на власт. А гръцката икономика е по-добра от българската, защото там не е имало комунизъм, не е имало “Белене”, “Кремиковци”, “Цанков камък”, докато нашата икономика е била допотопна”, сподели Борисов.
,,Да, разходите са повече, защото отделихме 150 милиона повече за военните, 150 милиона повече за полицаите, 150 милиона за хората с увреждания. Отделно от тях дадохме пари за пътища, за двойно увеличение на учителстките заплати, вдигнахме с 10 процента заплатите в бюджетния сектор. В момента държавата е в пъти по-добре от управлението на БСП, така че няма за какво да подавам оставка”, категоричен е министър-председателят.
Борисов разкри, че още не е късно да се появи някой нов “Костинброд”.
,,Те от БСП не занимават с избори, а само с компромати”, посочи той
По думите му БСП винаги са си избирали главния прокурор и той ги брани през цялото време.
,,Единната минимална работна заплата е популизъм. Готови сме да участваме в дискусиите, но по-важното е да създаваме условия за пълна заетост”, обясни и другият гост в студиото кандидатът за евродепутат Мария Габриел.
,,Най-напред ЕП трябва да има право на законодателна инициатива. Второто, което бих искала да видя, е ЕП с повече правомощия в социалната политика, образованието и здравеопазването. Не бих променила това да останем обединени в българската делегация”, каза още Габриел.
,,Да, има индикации за антиевропейски настроения, но мисля, че проевропейските сили ще надделеят. Хората трябва да имат доверие в европейските политики, да знаят, че се грижим за тях. Европа трябва да бъде нещо, което всеки да усеща”, добави още кандидатът за евродепутат.