Борисов и Фуат Октай разговаряха 5 часа, Анкара няма да се извини

„Те считат, че нищо не са ни засегнали. Че било извадено от контекста това, което в България се раздухва. Не считат за нужно повече едно и също да г

„Те считат, че нищо не са ни засегнали. Че било извадено от контекста това, което в България се раздухва. Не считат за нужно повече едно и също да говорим“, заяви пред медиите българският премиер Бойко Борисов (на снимката) след близо 5-часови разговори с вицепрезидента на Турция Фуат Октай в Румъния. Двамата се разделиха без да се разберат.
Борисов поиска извинение от Турция за изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който заяви, че Анкара се е намесила, за да мине Законът за вероизповеданията у нас.
Премиерът Бойко Борисов се срещна с вицепрезидента на Турция Фуат Октай в Букурещ. След дълги разговори се стигна до телефонно обаждане до Анкара, за да се чуе какво мисли самият външен министър Мевлют Чавушоглу за изказването си в сряда в Текирдаг.
Преди това Борисов поиска публично извинение. Според министър-председателя думите на Чавушоглу са „лош сигнал“ и проява на „лошо възпитание“.
„Надявам се те да поднесат своите извинения за това, което са казали”, заяви Борисов.
Срещата между двамата продължи повече от пет часа.Тя започна в 19:30 ч. и завърши към 1 ч. Фуат Октай е поискал и да изгледа изказването на Чавушоглу. След това е разговарял и с президента Ердоган. До съгласие обаче не се е стигнало.
Премиерът Борисов излезе при чакащите го журналисти и изрази съжаление, че не са постигнали съгласие. Той увери всички, че никой не е оказвал натиск за закона за вероизповеданията, никой не му се е обаждал даже.
Както първи 24rodopi.com писа, за 8 април е планувано посещение на външния министър Чавушоглу в България.
24bulgaria.com