дом Политика Борисов за аеро перипетиите над Иран и БГ реакциите: Завиждат ни! Всички...

Борисов за аеро перипетиите над Иран и БГ реакциите: Завиждат ни! Всички знаят, че сме приятели с Емирствата, Катар, Иран, Турция

623
0
ДЯЛ

Престолонаследникът Мохамед бин Салман Ал-Сауд към премиера Борисов: Визитата Ви ще има реални резултати

„Бях от първите, които отидоха в Иран. Обяснението, което местните власти дават към момента е, че са ни сменили кацането от едно на друго летище го е предизвикало, не искам да го коментирам. С Иран имаме много добри отношения. Нашата политика, моята политика винаги е била за мир, никога срещу трета държава“, заяви премиерът Бойко Борисов по повод инцидента с правителствения самолет, който не е бил допуснат до въздушното пространство на Иран и е преминал над територията на Ирак.
Попитан дали има политически подтекст, или истерия с коментари в България, министър-председателят заяви: „Завистта в България започва да става като характерна черта. Има хора, които завиждат, дразни ги, че държавата си върви добре… Всички знаят, че сме приятели с Катар, с Емирствата, с Иран, с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други, с които досега не сме ги имали в този обем. Така че… Завист. Нищо друго нямам като коментар”, отсече Борисов. Пред представителите на българските медии в Рияд премиерът каза още, че в рамките на месец ще бъде открито посолство в Саудитска Арабия, „за да можем да изпълним всичко, което сме договорили. На бизнес форума сутринта видях, че към страната ни има голям интерес”, коментира той. „Сега България стои по различен начин и за първи път към нас има покана да посетим страната. Далеч съм от мисълта, че това се дължи на мен. Стабилността на България,. Развитието й, икономическият растеж, стабилната финансова система, етническата толерантност, ниските данъци… Престолонаследникът е много енергичен човек, с амбиции да направи много реформи, особено в сферата на сигурността. Амбицирани са да докарат в България максимум инвестиции. От това, което ни отделиха като време и кралят, и престолонаследникът, виждам, че има интерес към България”, посочи Бойко Борисов.

Престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд посети министър-председателя Бойко Борисов в резиденция „Крал Сауд“, където българският премиер е настанен по време на визитата си. Разговорите се състояха след срещата на Борисов с крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд като потвърждение на постигнатите договорености. „Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си“, посочи престолонаследникът Мохамед бин Салман ал-Сауд, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната.
Премиерът, престолонаследникът и министърът на външните работи Адел Ал-Джубейр, който също проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, дадоха висока оценка за започналия политически диалог на най-високо равнище и го определиха като нов етап в двустранните отношения. Те изразиха очакване подписаните днес споразумения – за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, да донесат практически резултати и за двете страни. Според престолонаследника Мохамед бин Салман Ал-Сауд, започналите реформи в Саудитска Арабия са възможност страните-партньори на кралството да реализират проекти в областта на туризма, икономиката, селското стопанство, иновациите. Той посочи, че ще бъдат насърчени бизнес контактите между двете страни, което да доведе до задълбочаване на отношенията на всички равнища и да е от полза за развитието на България и Саудитска Арабия.
В разговора бяха обменени мнения за обстановката в региона на Залива, на Балканите, мигрантската криза в Европа и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България беше изтъкната като държава на етническата толерантност, в която всеки, независимо от своята религиозна принадлежност, получава шанс за развитие.

24bulgaria.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!