дом Политика Бойко Борисов: Готови сме за председателството. Дадохме газ накрая!

Бойко Борисов: Готови сме за председателството. Дадохме газ накрая!

285
0
ДЯЛ

Готови сме за председателството, макар че по наш навик дадохме газ накрая. Това заяви премиерът Бойко Борисов в обзорното предаване „Панорама“ по БНТ. По време на председателството се изисква висша форма на дипломация, бе категоричен той.

Запитан каква ще бъде позицията на България по теми като Брекзит и наказателните процедури срещу Полша, Борисов бе откровен: „Трябва да бъдем обрани. Натоварени сме с отговорност и за Балканите – как да приобщим нашите съседи!“

Министър-председателят обяви, че през януари ни очаква много работа – отива на посещение в Турция, ще се открие ремонтираната Желязна църква. Откъдето и да минеш по Босфора, свети като „Александър Невски“, разясни Борисов. Премиерът похвали ролята на добрите отношения с Турция за справянето с мигрантската криза.

И македонският народ узря за добросъседските отношения, разбраха, че нищо не искаме от тях, освен заедно да празнуваме празниците, подчерта Борисов. И припомни как македонският премиер Зоран Заев се е поклонил пред паметника на цар Самуил в София, а след това той е отишъл в Скопие и се е поклонил пред паметниците там.

Мисля си, че победата на партията на Заев на местните избори бе категоричен вот на народа в подкрепа на тази линия – към ЕС и НАТО, анализира Бойко Борисов.

Според него благодарение на разговорите, на дипломацията, на фактите, които имал възможност да изложи пред европейските лидери, темата Западни Балкани бива сложена на масата в ЕС. Борисов подчерта и значението на срещата „16 плюс 1“ на Китай със средноевропейските и източноевропейски държави, която ще бъде в София.

Ако самите Балкани сме мъдри и умни, ще предвижим нещата напред, бе изводът на Борисов.

Запитан дали политическите дрязги ще бъдат сложени „на пауза“ по време на председателството, Борисов бе категоричен: „Не!“

Според него вотът на недоверие се прави затова, за да се покаже на света „колко сме калпави“. „Тези хора ще дойдат и един ден ще слушат от мен как искаме да се развиваме, а в парламента ще слушат друго, каза Борисов. И тегли чертата – всичко лошо ще го изкараме на показ!