дом Криминале Атентаторът от „Рейна“ направил пълни самопризнания

Атентаторът от „Рейна“ направил пълни самопризнания

271
1
ДЯЛ

Арестуваният тази нощ за кървавия атентат в нощния клуб „Рейна” в Истанбул Абдулгадир Машарипов е признал вината си. Това съобщи губернаторът на Истанбул Васип Шахин. Той добави, че узбекистанецът е преминал подготовка в Афганистан и владее 4 езика.

Въоръженото нападение на нощния клуб в Истанбул бе извършено в нощта на 1 януари. Терористът застреля охраната на заведението, влезе вътре и откри стрелба по посетителите. В резултат на атаката загинаха 39 души от 13 страни, а над 70 бяха ранени.

„Около 2 000 полицаи се включиха в издирването на Абдулгадир Машарипов. Задържани са и около 50 души, свързани с него. Терористът е бил много добре обучен. Роден е през 1983 година в Узбекистан, преминал е обучение в Афганистан“, каза още Шахин. Детайли за акцията даде и шефът на истанбулската полиция Мустафа Чалъшкан.

При обиска в жилището, в което Марашипов се настанил преди три дни, са открили 197 000 долара, два бойни пистолета, сим карти, дрон. „Направи пълни самопризнания. Съвпадат и пръстовите отпечатъци. В нощта на нападението той дошъл в „Рейна“ от квартал „Зейтинбурну“. После се укривал в други две жилища в Истанбул. Проведохме много голяма операция, в която участваха 2 000 полицаи. Около 2 200 сигнали получихме и проверихме. Проведохме операции в 162 жилища в различни градове на Турция“, каза губернаторът. Той опроверга първоначалната информация, че синът на терориста е бил с него в жилището.

По-рано новината за ареста на терориста бе потвърдена от премиера на Турция Бинали Йълдъръм. „Вчера бе задържан извършителят на ужасното престъпление в новогодишната нощ, когато загинаха 39 души. Той се разпитва в полицията. Има много въпроси, но докато продължава следствието, не е правилно да се правят коментари. С времето ще бъдат дадени обяснения пред обществото. Главното е, че изпълнителят на този подъл акт е задържан. Важно е да се установи какви сили стоят зад терористи”, каза Йълдъръм пред журналисти в Анкара.

Жилището (апартамент №36) се намира на 5-ия етаж на кооперацията. Машарипов се скрил под леглото при влизането на спецчастите. Узбекът оказал съпротива при ареста. Веднага бил откаран в болница, където му е оказана медицинска помощ. По-късно е бил преведен за разпит в истанбулската полицейска дирекция.

В жилището в „Есенюрт“ имало още 5-ма души, които са арестувани. Сред тях и 3 жени от Сомалия, Египет и Сенегал, както и мъж от Киргизстан. Жените пристигнали от Африка в Истанбул, за да се включат в „Ислямска държава“, пише „Миллиет“. Те излизали на покупки, готвели на Машарипов и сина му.

 

 

Операцията е започнала половин час преди полунощ. „В 23.45 часа чух странни шумове отвън. Комплексът е спокойно място, винаги е бил охраняван. Използваме една от най-надеждните системи за наблюдение и пропускане в комплекса. Не всеки може да влезе в него. Никога не е имало проблеми. Помислих, че комшиите се карат и позвъних в полицията. Ставаше все по-шумно и излязох навън. Полицаи тичаха нагоре по етажите“, разказва живеещ в комплекса.

Друг описва пред истанбулските медии как е видял извеждането на няколко души от апартамент на петия етаж, сред които и дете на около 3-4 години. Живеещите в комплекса твърдят, че от около 10 дни в него заживели чернокожи. Киргизстанец е наел апартамента, който е в европейската част на Истанбул.

Вицепремиерът Нуман Куртулуш поздрави за успешната акция вътрешния министър Сюлейман Сойлу и полицаите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!