дом Общество Арестуваният саудитски милиардер с орден от Георги Първанов

Арестуваният саудитски милиардер с орден от Георги Първанов

1062
0
ДЯЛ
epa06310073 (FILE) - Saudi Prince Al-Waleed bin Talal attends a photocall after being awarded with the 'Madarski Konik' medal by Bulgaria's President Georgi Parvanov in Sofia, Bulgaria, 01 July 2009 (reissued 05 November 2017). According to reports Billionaire-prince Alwaleed Bin Talal is one of the eleven princes arrested on 04 November, along side four current ministers and tens of former ministers, in anti-corruption inquiry in Saudi Arabia. EPA/VASSIL DONEV *** Local Caption *** 02825284

Бин Талил е бил в България по покана на Ангел Марин и е награден за развитие на „икономически отношения“ с петролното кралство

 

Арестуваният саудитски милиардер принц Алуалид бин Талал е носител на важно българско държавно отличие, показват архивите. През 2009 г. един от най-богатите хора в света получава орден „Мадарски конник“. На награждаването той има съвсем светски вид, пише Club Z. Принцът, който е сред арестуваните в събота високопоставени представители на кралското семейство в Рияд, има по-либерални разбирания.

Арестът на принца изненада и Саудитска Арабия, и големите световни финансови центрове. Той е един от най-богатите хора в света и има дялове от компании като Apple, Time Warner, Twitter, банковия консорциум Citigroup и медийната империя News Corporation. Контролира и сателитните телевизионни мрежи в арабския свят.
В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 на 1 юли 2009 г. 

Миналия месец даде интервю пред западна медия по въпроси като криптовалутата и плановете на Саудитска Арабия за държавната петролна компания „Aramco“.

Преди да влезе в сблъсъци с Тръмп Бин Талал имаше и спречквания с бившия вече кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който отказа да приеме негово дарение от 10 млн. долара за жертвите на терористичните атаки от 11 септември заради критики на принца към външната политика на САЩ.

Въпреки че е изключително мощен във финансово отношение, принцът е нещо като аутсайдер в кралската фамилия – не точно дисидент, но фигура, която се различава от останалите. Той например открито подкрепяше даването на права на жените да шофират, често назначава и жени на отговорни постове в своите компании. През 2015 г. той обяви, че смята да дари богатството си от 32 млрд. долара за благотворителност след смъртта си. Все още не е ясно дали антикорупционният комитет ще конфискува и имуществото му и каква част от него.

Какво прави в България през 2009 г.

Техни Кралски Височества принц Алуалид Бин Талал Бин Абдулазиз Ал Сауд, член на кралското семейство на Саудитска Арабия и председател на компанията „Кингдъм Холдинг“, и принцеса Амира са на работно посещение у нас. Те са в България по покана на вицепрезидента Ангел Марин, сочат официалните информации от 2009 г.

Възможностите за сътрудничество в туризма между България и Саудитска Арабия са били сред основните теми на срещата на президента Георги Първанов и принц Алуалид бин Талал бин Абдулазиз Ал Сауд.

Напомня се и че списание „Тайм“ е нарекло принца „саудитския Уорън Бъфет“.

Снимка Дарик

„Президентът Първанов и съпругата му Зорка Първанова имаха среща с Техни Кралски Височества на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчи на принц Алуалид Ал Сауд орден „Мадарски конник“ – първа степен за особено големите му заслуги за развитието на българо-саудитските отношения в икономическата област.

Георги Първанов посочи, че отличието е признание за ролята, която има принц Алуалид Ал Сауд в световния икономически елит като един от изтъкнатите представители на суадитското кралско семейство, то е и оценка за онова, което България смята да инвестира в развитието на двустранните отношения със Саудитска Арабия“, става ясно от официално съобщение от българското президентство.

Принц Алуалид бин Талил е пристигнал у нас с частния си самолет Боинг 747. Сред екипажа на самолета е имало три българки – стюардеси.

Снимки: ЕПА/БГНЕС