дом Криминале Апелативният съд върна в ареста Вълчо Арабаджиев

Апелативният съд върна в ареста Вълчо Арабаджиев

269
0
ДЯЛ

Синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви – Вълчо да бъде върнат обратно в ареста, реши апелативният спецсъд, отменяйки по-рано наложената му 20 хил. лева гаранция.
Съдиите Даниела Росенова, Димчо Георгиев и Веселина Вълева посочиха, че решението на първия съд за свободата на Вълчо е „незаконосъобразно“ и „необосновано“. В него имало и основни грешки в употребата на правни термини.
Апелативният съд откри доказателства срещу Арабаджиев по обвинението му в пране на пари. Според прокуратурата той е държал 5,4 милиона лева в три касети в трезор на банка.
Според магистратите произходът на тези пари е неизяснен и най-вероятно те са от укрити данъци на фирмата „Виктория Груп корпорейшън“ на фамилията Арабаджиеви.
„Не е сериозно да се приеме, че Вълчо Арабаджиев не е бил запознат каква е дейността на многото на брой фирми на родителите му“, каза съдия Росенова, визирайки доказателства, че Ветко и Маринела Арабаджиеви са част от престъпна група за източване на ДДС от хазната.
Според съдиите делото е със сложна фактическа обстановка и за да не попречи Арабаджиев-младши за изясняването й, те прецениха, че той трябва да бъде задържан. Аргументираха връщането му в килията и със защита на обществения интерес.
Задържани с Арабаджиев бяха и двете счетоводителки – Ромелия Кирилова и Елена Караянева. Според съда има доказателства, че те са участвали в престъпна група за укриване на данъци, която била с изключителна степен на организираност.
Арабаджиев, Кирилова и Караянева бяха задържани в съдебната зала. Най-тежко новината прие сестрата на Вълчо Арабаджиев – Александра, която го прегръщаше, ронейки сълзи.