дом Коментари Анализ нищи причините за задаващото се рухване на българския туризъм

Анализ нищи причините за задаващото се рухване на българския туризъм

289
0
ДЯЛ

Българският туризъм може да рухне под тежестта на натрупалите се проблеми, констатира руският вестник „Комсомолская правда“, цитиран от Бгнес и Блиц. Според изданието причините за срива на туризма ни са както обективни, така и субективни. „Основната външна причина е икономическата криза, която обещава да бъде по-страховита и мащабна от 2008 година, смята изданието. Роля изигра и падането на рублата, което увеличи в пъти цената на почивката в България и доведе до най-малко 20-процентно намаление на руския туристически поток в българските курорти. А предстоящият зимен сезон ще мине изцяло без руски туристи.

България се превръща в неинтересна страна. Опитите да бъде заменен руският туристически поток с гости от европейски държави не донесоха особен успех. Тези дни Националният статистически институт на България публикува официални данни, че през юли броя на чужденците в страната е намалял с 9 процента в сравнение с миналата година, като намаляването на гостите от европейските държави е 13,6 на сто. При това един от най-сериозните показатели за задълбочаването на кризисните явления в българския туризъм е, че едва 50% от всички чужденци в България са от страните на ЕС.

От България са разочаровани и жителите на съседните Гърция и Румъния. И ако 35-процентният спад на гръцките туристи може да се обясни с икономическите проблеми на тяхната страна, намаляването с 50% на туристите от Румъния може да обясним единствено с липсата на интерес към българските курорти. В България започнаха с удоволствие да идват гости от съседните Сърбия и Македония. Привлича ги морето, но тези туристи предпочитат евтините семейни хотели.

Проблемите достигнаха критично равнище. Вече е тенденция България постепенно да отпада от предпочитаните туристически дестинации. Причините за това никой дълбоко не е анализирал, но очевидно причината е в ниското качество и скъпотията на туристическия продукт, предлаган от България. Проблемите в българския туризъм се трупаха с години и в момента ние ставаме свидетели как количеството преминава в качество. Служителите на отрасъла неведнъж повдигаха въпроси, които могат да бъдат решени само с помощта на държавата – подготовката на кадри за туризма и необходимостта от условия за задържането на тези кадри в страната.

Трябва най-накрая да се въведе ред с концесиите на плажовете, където концесионерите правят каквото си искат, мислейки само как да изпомпат пари от туристите и без да ги е грижа тяхното удобство. Засилва се и международното мнение, че морските курорти на България са места за евтин алкохол и евтини проститутки. Големите български курорти Слънчев бряг и Златните пясъци отдавна заеха водещите места в международните рейтинги за алкохолни дестинации. Плюс поп фолка, проституцията, свистенето от гумите на скъпите коли, денонощните запои на английски и германски туристи, незаконно преградените плажове, високите цени за чадърите и шезлонгите, рекетът на таксиметровите шофьори, измамите при обмяната на валутата и така нататък.

Болният въпрос на българския туризъм е чистота на водата. В България тя се проверява на всички морски плажове и винаги се отбелязва нейната безопасност. Това обаче се прави обикновено в началото на сезона. След това идват тълпи от туристи и канализационната система в много курорти и крайморски градчета просто не може да се справя с отпадните води. Затова всяко лято има случаи, когато някои плажове биват закривани за къпане. А и туристите често се оплакват от стомашни разстройства, което традиционно се обяснява с последиците от аклиматизацията. Изобщо строителството на пречиствателни съоръжения по българското Черноморие е болна тема. Този въпрос започна да се решава едва през последните години. Но когато проблемът ще бъде решен окончателно, остава неизвестно.

Проблемът с визите. Миналата година бяха вдигнати цените на визите за руските туристи, чийто дял в туристическия поток на България е достатъчно голям. Българското Министерство на външните работи вдигна цените за българските визи до нивото на шенгенските. А като се отчете, че в Русия всички български визи се оформят във визови центрове, които си взимат допълнително за услугата, оказва, че българската виза струва 50 евро и е една от най-скъпите за руснаците. Учудващо ли е тогава, че руснаците все по-често предпочитат морските курорти и в Гърция и Турция. Тази недалновидна политика на българското правителство само засили проблемите в туристическия отрасъл. В края на сегашния сезон министърката на туризма Николина Ангелкова неочаквано обеща на руските туристи облекчения за получаване на визи. Какви обаче ще са те и защо това бе обявено в края на сезона, не става ясно“, пише накрая в коментара.

На снимката: Би Би Си „прослави“ Слънчев бряг като Мека на алкохолния туризъм

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!