Алпинистът Иван Томов почина само ден, след като изкачи връх Лхотце

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха пред БНР от фирмата-организатор на експедицията. Това се случва ден, след като 35-годишният русе

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха пред БНР от фирмата-организатор на експедицията. Това се случва ден, след като 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород. Той е стъпил на върха, висок 8516 метра, в 9.40 ч. в четвъртък, като е достигнал до него заедно с рускинята Настя Рунова. Не е използвал бутилиран кислород и помощ от шерпи.
Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем. Пред „Хоризонт” той разказа, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще напвари опит.
Това е второ българско изкачване на четвъртия по височина връх на земята без кислород. Първият е Христо Проданов през 1981 година, който загина след като стъпи на Еверест през 1984-а.
За 34-годишния Иван Томов, който от години живееше в Англия, Лхотеце беше трети осемхилядник. През 2014 г. той изкачи Броуд Пик в Пакистан заедно с Боян Петров. През 2015-а пък е участник в злощастната експедиция към Нанга Парбат, когато разбойници, представящи се за талибани, разстреляха 10 алпинисти.
Другият българин, стъпил на 8-хилядник тази седмица – Атанас Скатов пък е успял да слезе от Канчендзьонга (8586 м) до базовия лагер на 5500 м сам, като е преодолял над 3000 м отрицателна денивелация.