дом Общество Акция на полицията в Хага срещу нашенци, забъркани в кражби и пране...

Акция на полицията в Хага срещу нашенци, забъркани в кражби и пране на пари

2215
0
ДЯЛ

Разследване за пране на пари и кражба на предмети срещу 44-годишен българин и неговата 43-годишна съпруга, и двамата живеещи в Хага, доведе до откриването на над 260 смартфона, откраднати от Холандия, пише nltimes.nl.
Всичките телефони са били продавани в магазин в България с шокиращото (и двоста нагло измислено) за случая име: Оказион „Den Haag“. Миналата година седем души от различни холандски градове съобщиха в полицията, че телефоните им са били откраднати от джебчии. Благодарение на опцията „find my iPhone“ станало ясно, че всичките апарати се намират на един и същи адрес в Шилдерсуик, Хага. Полицията разследвала живеещите на този адрес. Оказало се, че много хора, познати на полицията за различни престъпления, сред които и джебчийство, са посещавали този адрес.
Наемателят – 44-годишен българин, нямал официален доход, но бил в състояние да си плаща наема, сметките, както и да купи скъпа кола в брой. Съседите му казали, че прави впечатление на човек с високи доходи. Често спирал пред къщата с различни луксозни автомобили.
Когато открили българина и съпругата му на бензиностанция, полицаите ги арестували. В къщата открили голямо количество пари в брой, различни откраднати смартфони и много лаптопи. Стотици различни айфони са били свързани към тези лаптопи, поне 260 от тях са били регистрирани като откраднати в Холандия.
В петък холандската полиция арестува още двама заподозрени – 48-годишен българин и 49-годишната му съпруга. Те са заподозряни в джебчийство и изкупуване на крадени предмети. След нови обиски, били открити още откраднати телефони, бижута и пари. Според разследването арестуваните пренасяли откраднатото в България и ги продавали там в магазин, наречен „Occasion Den Haag“. Холандците се свързали с българските власти за помощ. Българската полиция в момента проверява три къщи и магазин за телефони в град Русе. Холандски детективи пристигат в България, за да окажат помощ. И при обиските на българската полиция били открити откраднати бижута, часовници, пари и скъпи телефони.
Превод: Агенция „Блиц“